Na hlavný obsah

Pekárňam chýbajú odborní zamestnanci, veľa ich odišlo do predčasného dôchodku. Rezort práce pripravuje riešenie

Podniky prišli o ľudí aj napriek tomu, že zvyšovali mzdy.

Pekárňam chýbajú odborní zamestnanci, veľa ich odišlo do predčasného dôchodku. Rezort práce pripravuje riešenie
Ilustračná snímka pečiva. Foto: RTVS

Pekárňam hrozí, že si budú musieť medzi zákazkami vyberať. Majú nedostatok odborných zamestnancov. Veľa pracovníkov im odišlo do predčasného dôchodku, čo nedostatok ešte prehĺbilo. A ďalšia vlna odchodov sa chystá. Ministerstvo práce tvrdí, že pripravuje riešenie.

Aj keď je nedostatok pekárov dlhodobým problémom, generálny riaditeľ košickej pekárne Vamex tvrdí, že s tak vážnym nedostatkom, ako je teraz, sa vo svojej praxi ešte nestretol.

Okrem toho, že nie sú na trhu kvalifikovaní ľudia, odchody do predčasných dôchodkov ich pripravili aj o tých, ktorých mali.

„Robíme čo sa dá, aby sme zamestnancov udržali. Je ale veľmi zložité zamestnancov udržať, keď taký zamestnanec, akého potrebujeme, neexistuje,“ povedal generálny riaditeľ pekárne Vamex Viktor Gumán.

Kritickej situácii v pekárňach sa v Ranných správach RTVS venovali redaktori Jana Obrancová, Ondrej Behún a Natália Dvoranová:

Odišli aj napriek zvyšovaniu miezd

Spomínaná pekáreň nie je jedinou, kde odchod zamestnancov do predčasného dôchodku skomplikoval chod prevádzky. Podniky tak prišli o skúsených ľudí aj napriek tomu, že zvyšovali mzdy.

„Máme spoločnosti, ktoré prijali 197 zamestnancov a z nich 196 z firmy odišlo. Alebo druhá spoločnosť z východného Slovenska, ktorá si našla si 90 nových pracovníkov, z nej odišlo 90 zamestnancov mimo spoločnosť,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

Niektoré pekárne preto neprijímajú nové objednávky. Podľa Milana Lapšanského chýba vo výrobných profesiách päť až sedem percent zamestnancov. Okrem toho sa im zvyšujú výdavky.

„Každý nový zamestnanec absolvuje vstupnú lekársku prehliadku či zaškolenie, ďalšie tréningy, a to sú náklady. Nám ich dodávajú externé firmy vo forme služieb,“ vysvetlil Lapšanský.

Strácajú konkurencieschopnosť

Slovenskí pekári prestávajú byť oproti stredoeurópskemu trhu konkurencieschopní. Ich výrobky sú totiž pre nárast nákladov drahšie. Ministerstvo práce sprísnenie podmienok na odchod do predčasného dôchodku pripravuje.

„V januári sme zaznamenali výrazný pokles žiadostí o predčasné dôchodky. Očakávame, že podobná situácia ako koncom roka 2023 ešte príde. Všetko budeme diskutovať v rámci vládnej koalície a určite nájdeme riešenie, ktoré bude vyhovovať aj sociálnym partnerom,“ uviedla hovorkyňa ministerstva práce Natália Jachym-Holubová.

V súčasnosti pre odchod do predčasného dôchodku platí – ak človek odchádza najviac dva roky pred nadobudnutím dôchodkového veku, za každý mesiac skoršieho odchodu mu Sociálna poisťovňa zníži penziu o pol percenta. Ak odchádza po 40 odpracovaných rokoch, za každý mesiac sa mu odráta 0,3 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika