Na hlavný obsah

Lietadlo sa ocitlo na nesprávnej trase po tom, čo obaja piloti počas letu zaspali

Incident mal za následok sériu navigačných chýb.

Lietadlo sa ocitlo na nesprávnej trase po tom, čo obaja piloti počas letu zaspali
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Indonézske ministerstvo dopravy v sobotu (9. 3.) oznámilo, že začne vyšetrovanie miestnej leteckej spoločnosti Batik Air po tom, ako sa zistilo, že dvaja z jej pilotov počas nedávneho letu zaspali. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Podľa predbežnej správy Národného úradu pre bezpečnosť dopravy (KNKT) pilot a druhý pilot počas letu z provincie Juhovýchodné Sulawesi do indonézskeho hlavného mesta Jakarta 25. januára približne 28 minút súčasne spali.

Incident mal za následok sériu navigačných chýb, ale 153 cestujúcich a štyri letušky Airbusu A320 sa počas letu, ktorý trval dve a pol hodiny, nezranili.

Ministerstvo dopravy „dôrazne karhá“ spoločnosť Batik Air za tento incident, uviedol generálny riaditeľ leteckej dopravy M. Kristi Endah Murni a vyzval letecké spoločnosti, aby venovali väčšiu pozornosť času odpočinku posádok lietadiel.

„Vykonáme vyšetrovanie a preskúmanie nočnej letovej prevádzky v Indonézii v súvislosti s riadením rizika únavy v spoločnosti Batik Air a u všetkých prevádzkovateľov letov,“ dodal Kristi.

Primeraná politika odpočinku

Spoločnosť Batik Air vo svojom sobotňajšom vyhlásení uviedla, že „vykonáva primeranú politiku odpočinku“ a že je „odhodlaná implementovať všetky bezpečnostné odporúčania“. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že piloti, ktorí sa zúčastnili na incidente z 25. januára, boli dočasne suspendovaní.

Podľa správy KNKT si jeden z pilotov v noci pred letom dostatočne neodpočinul. Niekoľko minút po poslednom zaznamenanom hlásení sa oblastné riadiace stredisko v Jakarte pokúsilo skontaktovať s lietadlom, ale nedostalo žiadnu odpoveď.

Dvadsaťosem minút po poslednej zaznamenanej transmisii sa pilot zobudil a uvedomil si, že jeho druhý pilot taktiež spí a že lietadlo nie je na správnej trase letu.

Okamžite zobudil svojho kolegu, reagoval na volania z Jakarty a napravil trasu letu, uvádza sa v predmetnej správe. Lietadlo po incidente bezpečne pristálo. Vyšetrovatelia neidentifikovali totožnosť pilotov, ale uviedli, že obaja boli Indonézania vo veku 32 a 28 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet