Na hlavný obsah

Plánujete podať výpoveď? Pomocou tejto kalkulačky si vypočítate dávku v nezamestnanosti

Kalkulačka má informatívny charakter.

Plánujete podať výpoveď? Pomocou tejto kalkulačky si vypočítate dávku v nezamestnanosti
Na ilustračnej snímke ľudia v kancelárii. Foto: Unsplash

Sociálna poisťovňa pripravila novú pomôcku pre klientov, a to kalkulačku na informatívny výpočet dávky v nezamestnanosti. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Kalkulačka na informatívny výpočet dávky v nezamestnanosti je prehľadná a jej použitie je jednoduché.

V období, keď sa človek ocitne bez práce, rieši aj svoju finančnú situáciu. Ak chce požiadať o dávku v nezamestnanosti, jeho základná otázka znie: V akej výške túto dávku dostanem? Sociálna poisťovňa pripravila informatívnu kalkulačku, z ktorej sa záujemca dozvie odpoveď na pár klikov.

Do kalkulačky potrebujete zadať len dva údaje: dátum zaradenia, alebo predpokladaného zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie a výšku hrubej priemernej mesačnej mzdy.

Následne stačí použiť tlačidlo Vypočítať a kalkulačka zobrazí dennú výšku dávky (keďže dávka sa poskytuje za dni), výšku dávky za mesiac, ktorý má 30 dní a výšku dávky za mesiace, ktorý ma 31 dní. Vypočítané sumy dávok kalkulačka zaokrúhľuje na 10 eurocentov nahor.

Kalkulačka má informatívny charakter. Sociálna poisťovňa klientom odporúča, aby si v tejto životnej situácii zároveň aktivovali prístup do svojho Elektronického účtu poistenca, ktorý im ponúkne detailnejšie informácie. Napríklad o stave žiadosti o dávku v nezamestnanosti a po jej priznaní tiež informácie o sume dávky v nezamestnanosti a jej výplate po jednotlivých mesiacoch.

Poistenec tak môže sledovať celý proces online od žiadosti až po výplatu. V prípade, ak sa vyskytnú nejasnosti, môže bezodkladne kontaktovať Sociálnu poisťovňu.

Elektronický účet poistenca majú zriadený klienti Sociálnej poisťovne automaticky a bezplatne. Stačí si k nemu aktivovať prístup osobne v pobočke alebo elektronicky cez slovensko.sk. Podrobnejšie informácie o jeho funkciách nájdete TU.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika