Na hlavný obsah

Po Bratislave budú jazdiť nové električky. Cestujúcim aj vodičom prinášajú viacero noviniek

Dopravný podnik Bratislava má prvé dve z desiatich vozidiel.

Po Bratislave budú jazdiť nové električky. Cestujúcim aj vodičom prinášajú viacero noviniek
Električka v bratislavskom depe Jurajov dvor. Foto: TASR/Martin Baumann

Dopravný podnik Bratislava (DPB) má prvé dve z desiatich nových obojsmerných električiek. Zvyšné vozidlá by mali doraziť v máji.

Obojsmerné električky Škoda 30T3 sú dlhé viac ako 32 metrov a zmestí sa do nich viac ako 240 cestujúcich. Nové električky budú postupne nasadené na linku 4.

Cez víkendy tak bude môcť mestský dopravca čoskoro vypravovať len nízkopodlažné a klimatizované vozidlá.

„Teším sa, že modernizácia MHD v Bratislave pokračuje. Po nákupe nových autobusov, trolejbusov a jednosmerných električiek sa najnovšie vozidlový park DPB rozrastá aj o desať nových obojsmerných nízkopodlažných električiek,“ skonštatoval na utorňajšom (12. 3.) brífingu primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Električky ešte čakajú skúšky

Keďže ide o nový typ električiek, pred zaradením do premávky musia absolvovať proces homologizácie. V najbližších týždňoch ich preto čakajú technicko-bezpečnostné skúšky, bez záťaže aj s ňou. Následne sa v rámci skúšobných jázd objavia aj v uliciach hlavného mesta.

Obojsmerné električky pomáhajú okrem pravidelnej premávky na miesta bez plnohodnotného obratiska aj v prípade výluk. V minulosti sa mohla vďaka nim zachovať počas rekonštrukcií premávku do Karlovej Vsi alebo na nábreží.

Obojsmerné električky vychádzajú koncepčne z vozidiel dodávaných v rokoch 2014 – 2015. Odlišujú sa však tuhšou karosériou, inovovaným brzdným systémom či výkonnejšou klimatizáciou.

Farebné odlíšenie liniek

Hlavným odlišovacím prvkom v exteriéri sú červeno-čierne čelá vpredu aj vzadu a plnofarebné informačné displeje. Tie umožňujú farebné odlíšenie liniek aj zobrazenie času zostávajúceho do odchodu z východiskovej zastávky.

„Vďaka zdrojom z Európskej únie sa nám podarilo v priebehu posledných rokov vyčleniť takmer pol miliardy eur do ekologickej verejnej dopravy v hlavnom meste,“ poznamenala štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková.

Nové električky sa vyrábajú v Českej republike, v Plzni a Ostrave, DPB ich na základe výsledkov verejného obstarávania dodáva spoločnosť Škoda Transportation.

Nákup financovali z Kohézneho fondu prostredníctvom Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Nové obojsmerné električky doplnia flotilu 20 jednosmerných električiek dodaných vlani.

Pozrite si fotogalériu z predstavenia nových obojsmerných električiek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny