Na hlavný obsah

Po hromadnej bitke austrálske úrady zakázali mládeži nočné vychádzanie

Zákaz bude trvať dva týždne.

Po hromadnej bitke austrálske úrady zakázali mládeži nočné vychádzanie
Ilustračná snímka nepokojov. Foto: Unsplash

Austrálske úrady v Alice Springs zaviedli dvojtýždňový zákaz nočného vychádzania pre neplnoleté osoby. Stalo sa tak po utorkovej (26. 3.) hromadnej bitke, do ktorej sa zapojilo približne 150 ľudí. Mnohí z nich boli ozbrojení, informovala agentúra Reuters.

Zákaz vychádzania bude platiť od 18.00 h do 06.00 h pre osoby mladšie ako 18 rokov. Týka sa centra mesta, ktoré je domovom veľkého počtu pôvodných obyvateľov Austrálie a dlhodobo zápasí s veľkými sociálnymi rozdielmi.

„Chceme, aby sa ľudia v Alice Springs cítili bezpečne. Aby mohli ísť do nákupného centra alebo vyzdvihnúť svoje deti zo školy bez toho, aby sa museli obávať o svoju bezpečnosť,“ povedala na stredajšej (27. 3.) tlačovej konferencii Eva Lawlerová, premiérka Severného teritória, kde sa Alice Springs nachádza.

Násilie vyvolala smrť mladíka

Utorkové násilie vyvolala smrť 18-ročného muža z 20. marca, ktorá viedla k hádke medzi niekoľkými miestnymi rodinami. Vyvrcholila bitkou v krčme v centre mesta, uviedla polícia.

Policajti zatkli päť osôb a na mieste činu zhabali 50 zbraní. „Identifikujeme zodpovedné osoby a postavíme ich pred súd,“ povedal novinárom policajný komisár Michael Murphy.

Regulácia alkoholu

Mesto Alice Springs leží v odľahlej púštnej oblasti asi dvetisíc kilometrov severozápadne od Sydney. Je východiskovým bodom do známych turistických destinácií, ako je napríklad pre Austrálčanov posvätná skala Uluru. Austrálčania tiež tvoria pätinu z 26-tisíc obyvateľov mesta.

Austrálske úrady už roky regulujú predaj alkoholu v Alice Springs v snahe obmedziť násilie a sexuálne zneužívanie, píše agentúra Reuters. Toto opatrenie zamerané na pôvodné obyvateľstvo však bolo opakovane kritizované ako rasovo diskriminačné.

Skupiny zastupujúce záujmy pôvodného obyvateľstva v Alice Springs tvrdia, že situácia v okrese je výsledkom dlhodobého systematického zanedbávania odľahlých lokalít sužovaných chudobou, nekvalitným bývaním alebo nedostatočnou finančnou podporou škôl a zdravotníckych zariadení.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet