Na hlavný obsah

Poliaci áno, Slováci nie. Vedenie hokejovej Ligy majstrov odobralo Slovensku miestenku

Slovenské celky počas posledných troch sezón nezískali ani bod.

Poliaci áno, Slováci nie. Vedenie hokejovej Ligy majstrov odobralo Slovensku miestenku
Na snímke hokejisti HC Košice. Foto: Facebook/HC Košice (oficiálna stránka)

Slovenský hokej nebude mať v ročníku 2024/2025 v hokejovej Lige majstrov (CHL) svojho zástupcu. Vedenie súťaže odňalo miesto víťazovi Tipos extraligy pre nepresvedčivé výsledky v posledných rokoch. Slovenského majstra nahradí poľský šampión.

Slovenské tímy mohli v posledných rokoch súťažiť v hokejovej Lige majstrov len na základe pozvánky od vedenia CHL. „Rozhodnutie sa robí na základe niekoľkých kritérií, ako je športová konkurencieschopnosť, štruktúra riadenia, infraštruktúra a návštevnosť,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku.

„Keďže slovenskí reprezentanti neboli v posledných troch sezónach športovo úspešní v zápasoch CHL, CHL dospela k záveru, že je fér rotovať a umožniť Poľsku, aby sa v nadchádzajúcej sezóne opäť ukázalo na európskej scéne.“

V sezóne 2022/2023 reprezentoval Slovensko v Lige majstrov HC Košice, dva predchádzajúce ročníky HC Slovan Bratislava. Východniari obsadili v konkurencii 23 tímov poslednú 24. priečku, pričom v šiestich zápasoch nezískali ako jediné mužstvo ani bod.

Hráči z hlavného mesta obstáli rovnako. V oboch sezónach prehrali všetkých šesť duelov a ani raz nebodovali. Posledným slovenským tímom, ktorý dokázal v tejto súťaži bodovať je Banská Bystrica, ktorej sa to podarilo ešte v edícii 2019/2020 proti Mníchovu a Färjestadu.

Sezóna 2024/2025 sa odohrá opäť s 24 tímami. Jedno miesto je vyhradené pre úradujúcich majstrov CHL, teda hokejistov Servette Ženeva. Osemnásť miest patrí klubom zo zakladajúcich krajín (Švédsko, Fínsko, Nemecko, Švajčiarsko, Česko a Rakúsko), päť tímov bude súťažiť na základe pozvánky (Challenger Leagues). Okrem Poľska dostali pozvánky aj celky z Dánska, Francúzska, Nórska a Veľkej Británie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport