Na hlavný obsah

Prebieha posledný deň prezidentských volieb v Rusku. K urnám prišlo doposiaľ takmer 60 percent obyvateľov

Posledné volebné miestnosti sa uzavrú o ôsmej večer miestneho času.

Prebieha posledný deň prezidentských volieb v Rusku. K urnám prišlo doposiaľ takmer 60 percent obyvateľov
Ruský prezident Vladimir Putin počas odovzdávania elektronického hlasu. Foto: TASR/AP

V Rusku sa v nedeľu (17.3.) končia trojdňové prezidentské voľby. Podľa všeobecného očakávania si v nich zabezpečí už piaty mandát súčasný vládca Kremľa Vladimir Putin, ktorý nečelí žiadnej skutočnej konkurencii.

Nezávislí experti v Rusku aj v zahraničí nepovažujú voľby za slobodné ani spravodlivé. Počas piatka a soboty prišlo podľa ústrednej volebnej komisie hlasovať 59 percent voličov.

Ruský režim podľa zahraničných médií usiluje o vysokú účasť, ktorá by legitimizovala ďalšie Putinove pôsobenie v úrade a ktorá by ukázala jednotu národa v čase invázie na Ukrajinu, ktorú Putin začal v roku 2022.

Spolupracovníci zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného vyzvali občanov, aby symbolicky protestovali proti režimu tým, že sa v nedeľu na poludnie dostavia k volebným miestnostiam, kde by sa tak mohli vytvoriť zástupy ľudí.

Rovnakú výzvu pred svojou smrťou v ruskom väzení minulý mesiac zverejnil aj Navaľnyj. Ruské úrady varovali, že podobné zhromaždenia budú považovať za nezákonný prejav extrémizmu.

Najmenej transparentné hlasovanie

Sedemdesiatjedenročný Putin je pri moci 24 rokov. S pomocou postupného sprísňovania režimu aj nedávno prijatých zákonov, ktoré zaviedli dlhé tresty odňatia slobody, okrem iného za kritiku ruskej vojny na Ukrajine, sa ruským úradom podarilo takmer úplne umlčať kritické hlasy v krajine.

O prezidentské kreslo sa okrem Putina formálne uchádzajú ďalší traja kandidáti. Ich funkciou je podľa analytikov iba vytvoriť zdanie konkurencie. Nečaká sa, že by získali viac ako jedno percento. Podľa nezávislého hnutia Golos monitorujúceho voľby je aktuálne hlasovanie najmenej transparentné v ruskej histórii.

Hlasovanie Rusko organizuje aj na okupovaných ukrajinských územiach, čo Kyjev aj Západ považujú za protiprávne.

Posledné volebné miestnosti sa v nedeľu uzavrú o 20.00 h miestneho času (19.00 h SEČ) v najzápadnejšej časti Ruska – v Kaliningradskej oblasti, ktorá leží na brehu Baltského mora a susedí s Poľskom a Litvou. Prvé informácie o priebežných výsledkoch možno čakať krátko potom. Predbežné výsledky má ústredná volebná komisia oznámiť v pondelok (18. 3.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet