Na hlavný obsah

Prešlo 12 rokov od požiaru Krásnej Hôrky, stavebný ruch však nastal až po 10 rokoch. Ako pokračujú práce?

Po obnove by mal hrad vyzerať ako za čias Andrássyovcov.

Prešlo 12 rokov od požiaru Krásnej Hôrky, stavebný ruch však nastal až po 10 rokoch. Ako pokračujú práce?
Hrad Krásna Hôrka. Foto: RTVS

Uplynulo 12 rokov od požiaru na hrade Krásna Hôrka. Najväčšia turistická atrakcia na hornom Gemeri je odvtedy pre verejnosť zatvorená. Na hrade je po rokoch útlmu stavebný ruch. Prvé obnovené časti hradu by mal zhotoviteľ dokončiť koncom tohto leta. Doteraz sa preinvestovalo 15 miliónov eur.

Ničivý požiar vypukol na hrade Krásna Hôrka 10. marca 2012. Prípravy na jeho obnovu trvali dlhé roky. Stavebný ruch tam reálne nastal až po desiatich rokoch, v auguste 2022.

„Je evidentné, koľko práce tu zhotoviteľ za posledný čas, za posledné mesiace vykonal, z týždňa na týždeň vidíme všetky posuny na hrade Krásna Hôrka,“ zhodnotila riaditeľka Múzea Betliar Tímea Mátéová.

Socialistické nánosy pôjdu preč

V interiéroch dolného a stredného hradu už stavebníci ukončili búracie a demontážne práce. Opravené sú stropné konštrukcie, dokončujú sa podlahy.

Reportáž o opravách hradu Krásna hôrka pripravila pre Správy RTVS redaktorka Martina Beshirová:

„V mesiaci marec by sa mali namontovať komplet nové okná vrátane všetkých častí hradu, ktoré sú obnovované, s tým, že ďalej sa pracuje aj na kovaných prvkoch,“ priblížila projektová manažérka pre obnovu hradu z Múzea Betliar Erika Šmelková.

„Čo ma teší najviac, je presne to odstraňovanie nevhodných nánosov, ktoré vznikli za čias socializmu. Sú to rôzne cementy, nevhodné povrchy, obklady a obkladačky,“ vyjadrila sa Tímea Mátéová.

Ako za čias Andrássyovcov

Po obnove by Krásna Hôrka mala vyzerať ako za čias Andrássyovcov, zo začiatku 20. storočia. Návštevníci uvidia aj originálne omietky či maľby stien.

„V prípade napríklad múzea Františky Andrássyovej sú to naozaj krásne maľované steny s bordúrami, ktoré sa zachovali, našťastie, od roku 1903, 1904 bez akýchkoľvek sekundárnych zásahov a v súčasnosti sú obnovované,“ priblížil vedúci oddelenia Výskumu a starostlivosti o zbierkový fond v Múzeu Betliar Matúš Molnár.

Súčasťou obnovy Krásnej hôrky je aj rekonštrukcia podhradia, kde sa už pripravuje parkovisko, informačné centrum či stánky s občerstvením.

„Parkoviská sa pripravujú, podkladné vrstvy, dá sa povedať, na asfaltovanie, to znamená finalizuje sa, v jarných mesiacoch sa pristúpi vlastne k povrchovým úpravám,“ zhrnula Erika Šmelková.

Na otvorenie hradu čaká aj obec Krásnohorské podhradie, ktorá už 12 rokov prichádza o príjem z parkovania. Na očakávaných 200-tisíc návštevníkov ročne sa však musí pripraviť.

„Len potrebujeme na to pomoc aj ostatných orgánov, lebo zo svojich prostriedkov to obec nebude vedieť zvládať podľa mňa. Budeme potrebovať nejaké chodníky rozšíriť, budeme potrebovať infraštruktúru trošku posilniť,“ vyjadril sa starosta obce Krásnohorské Podhradie Štefan Kún (nezávislý).

Miestni si výročie požiaru opäť pripomenú zapálením smutného smajlíka na hradnom kopci. Celková rekonštrukcia hradu by sa mala skončiť v auguste budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny