Na hlavný obsah

Prežil bombardovanie počas druhej svetovej vojny, desiatky rokov bol stratený. Obraz z Handlovej teraz vystavujú v Prahe

Krížová cesta má dobrodružný príbeh.

Prežil bombardovanie počas druhej svetovej vojny, desiatky rokov bol stratený. Obraz z Handlovej teraz vystavujú v Prahe
Krížová cesta z Handlovej. Foto: RTVS

Ak by ste počas Veľkej noci zavítali do Prahy, v Kostole najsvätejšieho Salvátora oproti Karlovmu mostu by ste objavili kus Slovenska. Krížová cesta z Handlovej má dobrodružný príbeh. Prežila bombardovanie počas druhej svetovej vojny, stratila sa a po 45 rokoch sa našla na pôjde Kostola svätej Kataríny v Handlovej.

Aj pre silu jej osudu ju chceli zapožičať do pražskej farnosti počas veľkonočných sviatkov. Pre veľký záujem bude napokon vystavená až do polovice mája.

Može byť obraz zranený? Keď zhliadnete Krížovú cestu z Handlovej, ktorá prežila nálet leteckej pumy počas druhej svetovej vojny, odpoviete si: áno. Po 79 rokoch sa počas pôstnej doby ocitla v Prahe.

Osudu slovenského obrazu sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

„Tie jazvy na obraze nám Ježišov príbeh približujú, aktualizujú. A práve dnes nám zranené obrazy s veľkou naliehavosťou pripomínajú, že príbeh Ježišovho utrpenia nie je minulosťou. Že pokračuje i v udalostiach našej súčasnosti na celom svete,“ priblížil kňaz a filozof Tomáš Halík.

V Handlovej v katarínskom kostole na chórovej ochodzi objavil 14 výjavov z krížovej cesty z 28-dielnej kolekcie plechových obrázkov architekt a teológ Norbert Schmidt. Bral to nielen ako dôkaz zbožnosti a kultúry prvej polovice 20. storočia na Slovensku, ale i vzácny poklad, ktorý si zaslúži vystavenie v plnej kráse.

Pre plechové pomaľované dosky nechal zhotoviť špeciálnu konštrukciu. Obrazy tak nevidíme zoradené oddelene, ako to v kostoloch býva, ale ako monumentálnu mozaiku, pri ktorej rozjímajú veriaci.

„Je to didaktická názorná vec, kde môžete rozpoznať, čo sa deje a kto je kto. Je to taký náboženský komiks. Mňa fascinuje, že obraz sa sám stal svedkom udalosti 26. marca 1945. Sú na ňom vidieť stopy po šrapneloch vybuchnutej bomby,“ vysvetlil Schmidt.

Obraz zachránil život

Za tabuľami krížovej cesty vtedy stálo i 12-ročné dievča – dnes už 90-ročná Hilda Radovská z Handlovej, ktorá sa na osudnej omši zúčastnila.

„Helda Radovská dodnes žije, vedie karpatské múzeum. Prebrala sa na zemi, všade prach, plno črepín a pred sebou videla mŕtveho farára. Musela stáť za obrazmi a niektorý z nich jej zachránil život,“ dodal Schmidt.

Handlovská krížová cesta je v presbytériu Kostola najsvätejšieho Salvátora v Prahe oproti Karlovmu mostu vystavená od konca druhej svetovej vojny takto kompletne prvýkrát.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko