Na hlavný obsah

Prežila dve pandémie, občiansku vojnu aj Francovu diktatúru: Španielka oslávila svoje 117. narodeniny

Je považovaná za najstaršieho človeka na svete.

Španielka Maria Branyasová, ktorá je považovaná za najstaršieho človeka na svete, oslávila v pondelok (4. 3.) svoje 117. narodeniny. Informovala o tom v utorok (5. 3.) tlačová agentúra EFE.

Od svojho narodenia v roku 1907 prežila táto žena dve pandémie (španielsku chrípku a COVID-19), španielsku občiansku vojnu v rokoch 1936 – 1939, povojnové obdobie a Francovu diktatúru (1939 – 1975).

Branyasová, ktorá sa narodila 4. marca 1907 v San Franciscu v USA, sa ako dieťa vrátila s rodinou do Katalánska v roku 1915. Hoci sa už roky neobjavuje v médiách, jej rodina o nej zdieľa správy prostredníctvom jej profilu na sociálnej sieti X.

„Dobré ráno, svet. Dnes mám 117 rokov. Dostala som sa až sem,“ píše na X. „Staroba je svojím spôsobom sviatosť. Strácate sluch, ale cítite viac, pretože počúvate život, nie hluk. Vo svetle smrti nadobúda život špecifickú, definitívnejšiu váhu,“ cituje rodina v príspevku misionára Pere Casaldàliga.

Branyasovej verejne zablahoželal aj predseda katalánskej regionálnej vlády Pere Aragonès. „Sme poctení, že je s nami,“ napísal na platforme X.

Od svojich 92 rokov žije v domove dôchodcov v severovýchodnej provincii Girona. Od roku 2023 je najdlhšie žijúcim človekom na svete. Rekord najdlhšie žijúceho človeka drží Francúzka Jeanne Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997 vo veku 122 rokov.

Prekonala aj COVID-19

Branyasová má problémy s pohyblivosťou – používa invalidný vozík – a so sluchom, ale netrpela žiadnymi vážnymi chorobami – dokonca prekonala aj COVID-19.

Preto jej výskumník Manel Esteller, odborník na genetiku a riaditeľ Inštitútu Josepa Carrerasa pre výskum leukémie, pred niekoľkými mesiacmi odobral vzorky, aby zistil, prečo je jej genóm taký odolný voči chorobám.

Jej výnimočný prípad môže pomôcť vedcom lepšie pochopiť mechanizmy starnutia, ktoré súvisia s chorobami, ako je rakovina a demencia, aby sa tieto poznatky mohli využiť na výrobu budúcich liekov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet