Na hlavný obsah

Progresívne Slovensko podalo podnet na generálnu prokuratúru pre zmenu vedenia SIS

Vyzýva na odtajnenie mechanizmu, ktorým sa P. Gašpar dostal do vedenia služby.

Progresívne Slovensko podalo podnet na generálnu prokuratúru pre zmenu vedenia SIS
Na snímke zľava diplomatka Ľubica Karvašová, podpredseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban, predseda PS Michal Šimečka, expremiér a líder kandidátky PS vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) Ľudovít Ódor a moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová. Foto: TASR/Dano Veselský

Poslanci Národnej rady (NR) SR za PS podali v pondelok (11. 3.) podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR v súvislosti so zmenou vedenia Slovenskej informačnej služby (SIS).

Žiadajú, aby prokuratúra preskúmala zákonnosť doplnenia štatútu tajnej služby. Hnutie sa zároveň listom obrátilo na SIS. Vyzýva na odtajnenie mechanizmu, ktorým sa Pavol Gašpar dostal do vedenia služby.

„GP by mala v tejto veci konať, pretože podľa nás je utajenie a text doplnenia štatútu SIS v rozpore so zákonom. Je v záujme celej krajiny, aby prokuratúra postup aj obídenie prezidentky preskúmala, a prípadne aj konala. Vláde aj SIS by malo záležať na tom, či verejnosť tomuto procesu dôveruje,“ poznamenala poslankyňa z PS Zuzana Števulová.

Generálna prokuratúra SR uviedla, že eviduje podnet, ktorý podali poslanci Národnej rady SR za PS v súvislosti so zmenou vedenia Slovenskej informačnej služby (SIS).

„Predmetný podnet bol na Generálnej prokuratúre SR zaevidovaný, pričom o ňom bude v zákonnej lehote rozhodnuté zákonným spôsobom,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Zuzana Drobová.

Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci povedal, že na pondelkovom plánovanom rokovaní parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS sa chcú Gašpara pýtať napríklad na jeho bezpečnostnú previerku a na to, kedy vôbec do SIS vstúpil.

Dubéciho zaujíma aj rozdelenie kompetencií medzi námestníkmi SIS a dôveryhodnosť tajnej služby.

SIS minulý týždeň informovala, že Gašpar sa stal námestníkom riaditeľa a vo funkcii získal kompetencie riaditeľa tajnej služby.

Za šéfa SIS ho navrhla vláda ešte vo februári. Prezidentka SR Zuzana Čaputová informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa na svojho nástupcu.

Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS a v stredu (6. 3.) Gašpara odvolala z pozície štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko