Na hlavný obsah

Proti koronavírusu sa bude očkovať už aj novou vakcínou. Ponúkajú ju v troch nemocniciach

Nová vakcína patrí medzi klasické proteínové vakcíny.

Proti koronavírusu sa bude očkovať už aj novou vakcínou. Ponúkajú ju v troch nemocniciach
Ilustračná snímka vakcíny. Foto: RTVS

Záujemcovia sa už môžu zaregistrovať na očkovanie novou vakcínou proti ochoreniu COVID-19. Očkovať ňou začnú od budúceho týždňa v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici a v Univerzitnej nemocnici v Košiciach.

Očkovanie je dobrovoľné a bezplatné. Nová vakcína patrí medzi klasické proteínové vakcíny. Očkovať sa ňou môže každý, a to bez ohľadu na to, akú vakcínu dostal predtým.

Nová vakcína od firmy Novavax je neživá proteínová vakcína, čo je tradičný typ vakcíny ako je napríklad vakcína proti tetanu. Preto by mohla vyhovovať ľuďom, ktorí nedôverujú novým mRNA vakcínam.

„V prípade Novavax vakcíny sa už priamo podajú proteíny. Naše telo si myslí, že to je vírus a vyrobí si proti tomu protilátky,“ vysvetlil infektológ z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Peter Sabaka.

Očkovaniu novou vakcínou sa v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Krížová:

Zaočkovať by sa mali najmä starší

Zaočkovať by sa podľa odborníka mali najmä ľudia starší, s mnohými pridruženými ochoreniami ako cukrovka, autoimunitné ochorenia, srdcové zlyhávanie.

„V Univerzitnej nemocnici v Bratislava (UNB) plánujeme očkovať vakcínou Nuvaxovid od 11. marca. Očkovať budeme v očkovacom centre v nemocnici na Kramároch v pondelok a štvrtok od 10 do 12 hodiny, registrovaných aj neregistrovaných záujemcov. Predpokladáme, že to bude 30 až 50 ľudí týždenne,“ priblížila hovorkyňa UNB Eva Kliská.

V minulosti sa na Slovensku očkovalo vakcínami od siedmych výrobcov. Väčšina z nich bola typu mRNA.

„V prípade mRNA vakcín to bolo tak, že do svalu sa vpichla mRNA, podľa ktorej si bunky vytvorili tento spike proteín. Táto mRNA sa po čase rozložila a na bunkách ostal ten spike proteín koronavírusu, proti ktorému si telo vytvorilo protilátky,“ vysvetlil Sabaka.

Rovnaká účinnosť

Čo sa týka účinnosti, oba typy vakcín podľa Petra Sabaku majú rovnakú účinnosť a nová vakcína pomôže ochrániť aj proti novým subvariantom omicronu, ktoré na Slovensku momentálne kolujú.

„Táto vakcína je určená pre osoby vo veku dvanásť rokov a staršie. Musí platiť, že od posledného očkovania proti covidu uplynuli minimálne tri mesiace,“ uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

V prípade ak by bol o vakcináciu novou vakcínou obzvlášť veľký záujem, ministerstvo rozšíri očkovaciu sieť aj o očkovacie centrá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko