Na hlavný obsah

Rozdiel medzi P. Pellegrinim a I. Korčokom je v druhom kole veľmi tesný, potvrdila agentúra NMS

Prvé kolo by vyhral Korčok, v druhom kole vedie Pellegrini.

Rozdiel medzi P. Pellegrinim a I. Korčokom je v druhom kole veľmi tesný, potvrdila agentúra NMS
Zľava prezidentskí kandidáti Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Foto: TASR/Michal Svítok a Pavel Neubauer/koláž RTVS

Najnovší volebný model agentúry NMS pre denník SME ukazuje, že exminister zahraničných vecí Ivan Korčok má necelý týždeň pred prvým kolom prezidentských volieb najvyššiu podporu od ohlásenia kandidatúry. Získal by 36 percent hlasov.

Na druhom mieste by bol predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) so ziskom 34,2 percenta. Tretie miesto by v prvom kole obsadil exšéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin so 16 percentami. Štvrtý by bol predseda hnutia Slovensko Igor Matovič so štyrmi percentami hlasov.

Menej ako tri percentá by získal diplomat Ján Kubiš, predseda strany Aliancia – Szövetség Krisztián Forró a exposlanec za ĽS NS Marian Kotleba.

Pod hranicou jednopercentného zisku sa ocitol historik Patrik Dubovský, predseda strany Slovenské Hnutie Obrody Róbert Švec, predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko a policajt Milan Náhlik.

Agentúra NMS do volebného modelu zahrnula aj šéfa národniarov Andreja Danka, ktorý sa v pondelok (18. 3.) vzdal svojej prezidentskej kandidatúry v prospech Štefana Harabina.

Prieskum agentúra NMS uskutočnila pre denník SME v dňoch 13. až 18. marca 2024 na vzorke 1 030 respondentov.

Menší rozdiel v druhom kole

Do druhého kola by tak postúpili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Ich poradie by sa však obrátilo. Na prvom mieste by skončil Pellegrini so ziskom 50,9 percenta, druhý Korčok by získal niečo málo cez 49 percent.

Rozdiel medzi kandidátmi sa však v porovnaní s predošlým volebným modelom agentúry NMS z februára zmenšil. Korčok vtedy za Pellegrinim zaostával o 4,6 percenta hlasov, teraz sa rozdiel zmenšil na 1,8 percenta.

Ako informuje denník SME, Ivanovi Korčokovi sa darí oslovovať voličov opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Do vyjadrenia podpory Korčokovi predsedom KDH Milanom Majerským sa určitá časť voličov hlásila skôr k Jánovi Kubišovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko