Na hlavný obsah

Ruská volebná komisia potvrdila Putinove víťazstvo a označila ho za nebývalé

Putin mal vyhrať voľby s vyše 87 percentami hlasov.

Ruská volebná komisia potvrdila Putinove víťazstvo a označila ho za nebývalé
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Podpora voličov ruského prezidenta Vladimira Putina v tohtoročných prezidentských voľbách bola nebývalá. Vyhlásila vo štvrtok (21. 3.) šéfka ústrednej ruskej volebnej komisie Ella Pamfilovová po tom, čo súčasného šéfa Kremľa oficiálne vyhlásila za víťaza volieb.

Putinovo víťazstvo so ziskom 87,28 percenta po sčítaní všetkých hlasov už ruská volebná komisia ohlásila v pondelok. Ruská opozícia a viaceré nezávislé médiá tvrdia, že veľká časť Putinových hlasov bola sfalšovaná. Západ ruské voľby označil za neslobodné a odsúdil okrem iného skutočnosť, že Moskva vypísala hlasovanie aj na Ruskom okupovaných ukrajinských územiach.

Pamfilovová však tvrdí, že Putin tento rok zvíťazil s ešte väčšou prevahou ako v posledných voľbách v roku 2018. Za Putina tento rok podľa nej hlasovalo vyše 76 miliónov voličov. „V porovnaní s pomerne úspešným rokom 2018, keď ešte nebola taká rozsiahla hrozba, ako je teraz, vzrástol počet našich voličov s veľmi výrazným občianskym postojom o 20 miliónov. To je nebývalé, „oznámila šéfka ústrednej komisie.

Zhruba 20 miliónov hlasov, ktoré oproti roku 2018 šéf Kremľa tento rok získal navyše, vysvetlila tým, že počas predchádzajúcich volieb mnoho Putinových podporovateľov k voľbám nedorazilo.

Pamfilovová tiež uviedla, že ústredná komisia dostala od začiatku predvolebnej kampane 14 389 upozornení na možné nezrovnalosti. Väčšina z nich bola podľa nej falošných a pochádzala zo zahraničia. Komisia podľa nej avizuje iba 459 upozornení, ktoré môžu mať súvislosť s reálnymi nezrovnalosťami počas volieb.

Putin vo videoprejave poďakoval voličom a vyhlásil, že volebné komisie konali poctivo a v súlade so zákonom. Viaceré ruské médiá však nezávisle od seba upozornili, že počas volieb zrejme dochádzalo k vhadzovaniu nepravých lístkov do urien, čo podľa nich dokazujú anomálie v rozdelení hlasov medzi jednotlivými kandidátmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet