Na hlavný obsah

Rusko podniklo rozsiahly úder na Ukrajinu, podľa Kyjeva mierilo na energetický sektor

Podľa Zelenského Rusko poučilo na útok viac ako 60 dronov a takmer 90 striel.

Rusko podniklo rozsiahly úder na Ukrajinu, podľa Kyjeva mierilo na energetický sektor
Horiaci trolejbus pri elektrárni po ruských útokoch na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Rusko v noci podniklo rozsiahly vzdušný úder na ukrajinský energetický sektor, ide o jeden z najväčších takýchto útokov v poslednom čase. Uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Na niektorých miestach sú prerušené dodávky prúdu. Prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegrame napísal, že Rusi útočili pomocou viac ako 60 dronov a takmer 90 striel. Výbuchy boli hlásené z Charkova, Záporoží, Dnipra, Sum či Kryvého Rihu. Podľa agentúry Unian invázne sily udreli aj na Dneperskú vodnú elektráreň (DniproHES) v Záporoží, ktorá je najväčšia na Ukrajine.

„Žiaľ, bola zasiahnutá aj najväčšia ukrajinská vodná elektráreň DniproHES,“ uviedla ukrajinská štátna spoločnosť Ukrhidroenerho. V zariadení podľa nej horí, oheň sa snažia zlikvidovať hasiči. „Pretrhnutie (hrádze priehrady) nehrozí. Situácia na priehrade je pod kontrolou, „dodala firma. Podľa miestnych úradov útok okrem iného zasiahol trolejbus s pracovníkmi zariadenia.

Výpadky eletriny

Haluščenko obvinil Moskvu z novej snahy spôsobiť Ukrajine „rozsiahle zlyhanie energetického systému“. „Žiaľ, sú zásahy a škody,“ napísal minister, podľa ktorého Rusi zasiahli napríklad výrobné zariadenia alebo distribučné systémy v rôznych oblastiach. Minulú zimu rozsiahle vzdušné útoky ruských vojsk na energetickú infraštruktúru krajiny spôsobili veľké výpadky v dodávkach elektriny. Ukrajinci sa preto vtedy ocitali v tme a chlade.

„Navyše bolo kvôli bombardovaniu prerušené jedno z elektrických vedení napájajúcich Záporožskú jadrovú elektráreň,“ napísal v piatok Haluščenko. Okrem toho sú podľa neho v niektorých oblastiach výpadky v dodávkach elektrického prúdu; energetici pracujú na ich obnovení.

Zatiaľ nie sú jasné celkové počty obetí alebo zranených po najnovšom ruskom údere. V meste Chmelnyckij na západe krajiny je podľa stanice Suspilne jeden mŕtvy a ďalší zranený po zásahu kritickej infraštruktúry.

Na Ukrajine platil v noci letecký poplach. V Charkove bolo podľa médií počuť viac ako 15 výbuchov. Sú tam prerušené dodávky elektriny a mesto má navyše problémy s dodávkami vody, píše agentúra Unian. V Záporoží sú zničené domy, na mieste sú zranení, informuje agentúra Ukrinform. V meste Kryvyj Rih boli zasiahnuté zariadenia kritickej infraštruktúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet