Na hlavný obsah

S jarou sa spája aj údržba auta. Výmenu pneumatík však neuponáhľajte, radí expert. Na čo ešte myslieť?

Vladimír Guštafík upozornil, že výmenou a kontrolou pneumatík to nekončí.

S jarou sa spája aj údržba auta. Výmenu pneumatík však neuponáhľajte, radí expert. Na čo ešte myslieť?
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Jar je čas ako stvorený pre dôkladnú údržbu auta. Odborník na vozidlá Vladimír Guštafík v rozhovore v Ranných správach RTVS však upozornil, že čas výmeny pneumatík sa líši od regiónu, v ktorom auto jazdí.

„V Tatrách napríklad dnes nasnežilo, tam má určite výmena pneumatík ešte čas. Pokiaľ však vozidlo jazdí na juhu a v nížinách Slovenska, tak sa určite dá zvažovať výmena,“ podotkol Guštafík.

Povedal tiež, že je potrebné zohľadniť aj to, že už dnes majú pneuservisy aj týždňové čakacie doby na prezutie. „Treba na to myslieť v predstihu. Všeobecne platí pravidlo, že sa oplatí prezúvať, ak sú teploty nad 8 stupňov Celzia,“ dodal odborník.

Výmenou a kontrolou pneumatík to však nekončí. Mnohí ich aj nahusťujú. „Každé vozidlo má tabuľku, ktorá určuje správne tlaky pneumatík. Parametre sa líšia od rozmeru pneumatík a zaťaženia vozidla,“ vysvetlil Guštafík.

Dôležitým faktorom je aj nahustenie pneumatík

Nahustenie pneumatík je podľa neho dôležitým faktorom, ktorý vplýva na stabilitu vozidla na vozovke a taktiež aj na spotrebu paliva.

Netreba taktiež zabúdať aj na podvozok. „Ten môže v zime trpieť viac ako v lete. Treba skontrolovať aj disky, tlmiče a taktiež aj čapy a zavesenie kolies,“ odporučil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko