Na hlavný obsah

Šéf MAAE Grossi v Rusku rokoval s Putinom aj s riaditeľom Rosatomu

Rokovania podľa neho prebiehali v napätej atmosfére.

Šéf MAAE Grossi v Rusku rokoval s Putinom aj s riaditeľom Rosatomu
Ruské jednotky v Záporožskej jadrovej elektrárni - ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v stredu (6. 3.) rokoval s ruským prezidentom Vladimírom Putinom a šéfom ruskej štátnej energetickej spoločnosti Rosatom Dmitrijom Lichačovom.

Témou ich rokovania bola situácia v ukrajinskej jadrovej elektrárni Záporožie. S ruskými predstaviteľmi sa stretol v ruskom Soči. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Podľa ruskej agentúry Grossi po rokovaní so šéfom Rosatomu uviedol, že rokovania prebiehali v napätej atmosfére, ale že „bol schopný posúdiť situáciu týkajúcu sa Záporožskej jadrovej elektrárne“.

Elektráreň je od začiatku vojny na Ukrajine pod kontrolou ruských síl a jej bloky boli odstavené. Rosatom dohliada na prevádzku zariadenia, ktoré okrem iného treba chladiť. Situácia okolo elektrárne vyvoláva obavy z možných bezpečnostných hrozieb.

Šéf MAAE na tlačovej konferencii hovoril o „veľmi intenzívnych a vyčerpávajúcich pracovných rokovaniach“ s ruskými predstaviteľmi vrátane zástupcov Rosatomu a ministerstiev zahraničných vecí a obrany.

„To mne a myslím, že aj nám, poskytlo príležitosť posúdiť situáciu v jadrovej elektrárni,“ povedal podľa agentúry AP.

Dôležitá výmena názorov

Následné stretnutie s Putinom zahŕňalo „dôležitú výmenu názorov“ o ukrajinskej elektrárni a nešírení jadrových zbraní, napísal Grossi popoludní na sociálnej sieti X. Šéf MAAE sa s Putinom naposledy stretol v októbri 2022.

Grossi počas svojej návštevy Kyjeva začiatkom februára varoval, že bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne je stále krehká.

Poukázal na to, že v zariadení pracovalo približne dvanásťtisíc zamestnancov, ale ich počet sa znížil na približne dva až tritisíc. To sťažuje obsluhu zložitých zariadení v elektrárni.

Grossi potom počas svojej februárovej návštevy elektrárne uviedol, že zariadenie má dostatok vody na chladenie napriek zničeniu neďalekej Kachovskej priehrady.

Putin v stredu podľa ruských médií zasa Grossiho ubezpečil, že Moskva robí všetko pre to, aby zvýšila bezpečnosť zariadenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet