Na hlavný obsah

Slovensko nebude mať vlastnú protivzdušnú obranu Patriot. Potvrdil to minister obrany

Čakacia lehota je podľa R. Kaliňáka extrémne dlhá.

Slovensko nebude mať vlastnú protivzdušnú obranu Patriot. Potvrdil to minister obrany
Systém protivzdušnej obrany Patriot. Foto: RTVS

Otázka nákupu vlastného systému protivzdušnej obrany Patriot už nie je aktuálna. Informoval o tom minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Otáznik podľa neho stále visí aj nad bojovými vrtuľníkmi Viper.

Svojmu predchodcovi Jaroslavovi Naďovi (Demokrati) vyčítal, že rozdal obranyschopnosť Slovenska Ukrajine. Exminister nesúhlasí a tieto tvrdenia označil za klamstvá.

Jediný systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý sme mali vo vlastníctve, bývalá vláda poslala na Ukrajinu. Kaliňák preto zvažoval kúpu vlastného systému Patriot, ktorý nám na istý čas zapožičali iné krajiny.

„Ten je zo stola v tejto chvíli, pretože jednak čakacia lehota na Patriot je tak extrémne dlhá, že vlastne tým, že všetky Patrioty zo Slovenska odišli, tak hlavnou úlohou je a aj bude otázka času,“ vysvetlil Kaliňák.

Bezpečnostný analytik Radovan Bránik tvrdí, že nad snahou získať obranný systém Patriot nemá zmysel rozmýšľať. Vojna na Ukrajine podľa neho skomplikovala situáciu, pretože dopyt po protivzdušnej obrane sa zvýšil. Upozorňuje však, že máme aj iné alternatívy, než je kúpa vlastného systému.

„Stále sú k dispozícii možnosti zápožičky a lízingu a podobných ďalších možností od krajín, ktoré ich napríklad akútne nepotrebujú,“ priblížil.

Vojenským nákupom sa v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

Kaliňák: Bývalá vláda rozdala našu obranyschopnosť

Minister obrany hovorí, že bývalá vláda rozdala obranyschopnosť Slovenska. Poukazuje na to, že Patrioty, ktoré v tom čase nahradili S-300, na našom území už nie sú a čoskoro odíde aj systém Mamba, ktorý nám Taliani požičali na jeden rok.

„Nikto nedával zbraňové systémy takéhoto komplikovaného spôsobu z aktívnej služby. Väčšinou to boli skladové zásoby alebo nejaké veci, ktoré sa rátajú na kusy. To znamená, je to viackusový materiál, že zo sto môžem dvadsať dať, tak ho trošku znížim, ale nie že dám všetko. Nikto si nevyprázdnil sklad do úplnej nuly,“ vyhlásil Kaliňák.

„Rokovania v rámci EÚ potvrdzujú to, že postup, ktorý sme vtedy všetky krajiny zvolili, bol správny. Vôbec nie je pravda to, že by sme rozdali všetko. Vôbec nie je pravda, že by sme to robili inak ako iné krajiny. A už vôbec nie je pravda to, že my sme dostali obranu na nulu,“ reagoval Naď.

Bezpečnostný analytik zároveň pripomína, že vzdušný priestor nám v súčasnosti stále chránia okolité štáty. Podľa dohody tak budú robiť až dovtedy, kým nebudeme mať vlastné stíhačky F-16. Dve sme si už v USA prevzali. Či našu obrannú spôsobilosť rozšíri aj 12 bojových vrtuľníkov Viper, podľa ministra stále nie je rozhodnuté.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko