Na hlavný obsah

Strana SaS sa obáva, že vláda opäť zasiahne do dôchodkového sporenia

Koalícia tieto tvrdenia odmieta.

Strana SaS sa obáva, že vláda opäť zasiahne do dôchodkového sporenia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa obáva ďalších zásahov do dôchodkového sporenia. Vláda začiatkom roka znížila výšku príspevkov do druhého piliera.

Výhodnosť sporenia v druhom pilieri spochybnil na svojom blogu štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš. Práve to vyvolalo obavy opozičnej strany.

SaS hovorí, že práve vďaka zníženiu odvodov do druhého piliera z 5,5 na štyri percentá mohla vláda dôchodcom vyplatiť vyššie dôchodky. Obávajú sa toho, že koalícia chce peniaze sporiteľov použiť aj na zníženie schodku v štátnom rozpočte.

Hrozia ďalšie zásahy do druhého piliera? Na to sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Andrea Škutová:

„V druhom pilieri sa na účtoch sporiteľov nachádza približne 15 miliárd eur a vláda si takto robí zálusk na našetrené peniaze sporiteľov. Na peniaze, ktoré majú potenciál znížiť neudržateľnosť aktuálneho nastavenia prvého dôchodkového piliera,“ povedal poslanec NR SR Marián Viskupič (SaS).

Koalícia tieto tvrdenia odmieta. Minister práce hovorí, že do druhého piliera zasahovať nebudú. Zisťujú však jeho aktuálnu výnosnosť.

Zakotvený v ústave

„Zrušený byť nemôže, pretože je zakotvený v ústave. Prehodnocujeme efektívnosť a chcem o tom len poctivú debatu. Ten základný cieľ bol daný, aby dôchodky boli vyššie, a vidíme na tých prvých senioroch, ktorí sú takto vyprodukovaní a už poberajú dôchodok z oboch pilierov, že 95 percent z nich si pohoršilo oproti tomu, keby ostali v prvom pilieri,“ skonštatoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Podľa odborníka platí, že v každom období je pre niektorých výhodnejší len prvý pilier, pre iných zase aj sporenie v druhom pilieri.

„Keď je pre niekoho výhodnejší druhý pilier, neznamená, že ideme zrušiť prvý a naopak. Tie piliere sú na to, aby sa dopĺňali a rozkladali riziko príjmu v starobe,“ vysvetlil predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Miroslav Kotov.

Všetci, ktorí od minulého roka začali pracovať, automaticky vstúpili aj do druhého piliera. Po dvoch rokoch sa môžu rozhodnúť, či v ňom ostanú. V druhom pilieri si aktuálne sporí skoro dva milióny sporiteľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika