Na hlavný obsah

Takto vyzeral prvý jarný deň vo Vysokých Tatrách. Zima však ešte nepovedala svoje posledné slovo

Na Lomnickom štíte navyše pribudol unikát.

Takto vyzeral prvý jarný deň vo Vysokých Tatrách. Zima však ešte nepovedala svoje posledné slovo
Prvý jarný deň priniesol do Tatier slnečné počasie. Foto: RTVS

Deň jarnej rovnodennosti sa odnepamäti považuje za každoročný zázrak. Symbolizuje totiž nový začiatok, prebúdzanie života, obnovu a plodnosť. Do Tatier priniesol dokonalé počasie a na Lomnický štít aj slnečné hodiny zo zlata.

Podhorie Tatier je bez snehu, už na prvý pohľad je vidieť hranicu, kde jar stráca na sile. „Približne do 1 700 metrov a odtiaľ sú už naozaj zimné podmienky,“ priblížil horský záchranár HZS Vysoké Tatry Michal Pipta.

Ako vyzeral prvý jarný deň na Lomnickom štíte v reportáži v Správach RTVS z regiónov zisťovala redaktorka Ivana Ratkovská:

Astronomická jar sa začala v stredu (20. 3.) ráno, presne o 4.06 h. Na tatranských štítoch však po jari zatiaľ nieto ani stopy. Stále tu vládne pravá zima. Meteorológ však celkom nesúhlasí. Vraj práve takto vyzerá jar na tatranských štítoch.

„Krásne vidno, ako padajú jarné lavíny. Teraz svieti Slnko, je inverzia, ale máme najvyššiu hodnotu snehovej pokrývky – 3,5 metra , čo sme tu už dávno nemali,“ uviedol meteorológ SHMÚ na Lomnickom štíte Rastislav Mačura.

Snehu ešte pribudne

V tejto nadmorskej výške zopár milimetrov snehu ešte do konca týždňa pribudne. „Možno by bolo typickejšie , keby bol prvý jarný deň o mesiac skôr podľa toho počasia,“ myslí si Roland Langer z Ústavu experimentálnej fyziky na Lomnickom štíte.

„Nakoniec, veď máme ešte stále marec a pre nás zima končí niekedy začiatkom júna,“ podotkol Mačura.

Na Lomnickom štíte pribudli aj netradičné slnečné hodiny.
Na Lomnickom štíte pribudli aj nezvyčajné slnečné hodiny.Foto: RTVS

Tak či onak, dni sa budú už len predlžovať a noci skracovať. Slnko je symbolom Lomnického štítu, keďže ho odtiaľto pozorujú astronómovia. Na prvý jarný deň tu symbolicky pribudli aj nezvyčajné slnečné hodiny.

„Sú pozlátené, sú tam pyrity a ukazuje to čas, že je tou stále čas na zmenu. Taký symbol prvého jarného dňa a dňa šťastia,“ dodala autorka diela Michaela Gálová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny