Na hlavný obsah

Nevinný Talian strávil desiatky rokov vo väzení: Štát mu vyplatí odškodnenie

Muž bol vo väzení od roku 1991.

Nevinný Talian strávil desiatky rokov vo väzení: Štát mu vyplatí odškodnenie
Na snímke v strede Beniamino Zuncheddu. Foto: ČTK/Profimedia

Taliansky súd vo štvrtok (28. 3.) rozhodol o odškodnení pre muža, ktorý strávil 32 rokov v talianskom väzení, hoci bol nevinný. Od talianskeho štátu má dostať 30-tisíc eur, informovala agentúra ANSA.

Teraz 59-ročný Beniamino Zuncheddu bol vo väzení od februára 1991 pre trojnásobnú vraždu, ktorá sa stala toho istého roku v januári na Sardínii. Jej motívom mali byť spory medzi miestnymi chovateľmi dobytka. Vtedajší pastier Zuncheddu bol za ňu odsúdený na doživotie.

Zuncheddu prepustili z väzenia vlani v novembri a tento rok v januári ho odvolací súd oslobodil. On sám nikdy vinu nepriznal a tvrdil, že sa ničoho nedopustil. Za vinníka ho označil muž, ktorý útok v roku 1991 prežil so zranením. Zuncheddu odsúdili napriek tomu, že tento muž tvrdil, že vrah mal cez tvár pančuchu.

Obhajcovia odsúdeného pastiera poukazovali na rozpory v obžalobe, no otvorenie prípadu dosiahli až v roku 2021. Podľa nich išlo o „najdlhší justičný omyl“ v Taliansku od roku 1946, keď sa krajina stala republikou. Podľa miestnych médií možno trojnásobná vražda súvisela s únosmi, ktoré vtedy kvôli výkupnému vykonávali skupiny na Sardínii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet