Na hlavný obsah

Turistické obce sa na prezidentské voľby musia špeciálne pripraviť

Niekde museli objednať viac volebných lístkov.

Turistické obce sa na prezidentské voľby musia špeciálne pripraviť
Ilustračná snímka - volebná miestnosť. Foto: RTVS

Voliči s hlasovacím preukazom môžu na Slovensku voliť kdekoľvek. Turistické obce sú na prvé kolo prezidentských volieb pripravené. Objednávať museli viac volebných lístkov a niekde aj rozdeliť volebnú komisiu.

V Španej Doline majú len 178 oprávnených voličov. V minulosti tu chodila k urnám takmer tretina cezpoľných. „Špania Dolina je obec kde je veľa turistov. Počas volieb takisto, pokiaľ môžu na hlasovacie preukazy, tak býva veľa. Naposledy sme mali 47,“ hovorí zapisovateľka volebnej komisie Špania Dolina Anna Šlauková.

Prípravám na voľby v turistických oblastiach sa v relácii RTVS Aktuálne :24 venoval redaktor Dominik Veľas:

Na Donovaloch dokonca očakávajú – aj tieto voľby – vyšší počet voličov s hlasovacím preukazom ako domácich. „Keďže sa v našej obci bude konať celoslovenský zimný zraz turistov museli sme si priobjednať viacej o 400 volebných lístkov,“ priblížila zapisovateľka volebnej komisie Donovaly Miroslava Brnová.

Na nápor turistov sú pripravení aj v Španej Doline. Doobjednali vyše dve stovky volebných lístkov. „Máme trošku aj obavy, že čo sa bude diať. Dúfajme, že naša volebná komisia to všetko zvládne,“ priznáva Šlauková.

Na Donovaloch práve kvôli turistom rozdelili volebnú komisiu. „Členky volebnej komisie sú rozdelené na skupinky. Jedni robia trvalých občanov a druhí turistov a cudzích občanov,“ ozrejmila Brnová.

V obci Králiky očakávajú maximálne desať percent cezpoľných a turistov. „Keďže už lyžiarske vleky zavreli. Ráta sa s tým, že sme turistická oblasť a vždy sa zásobujeme už dopredu približne 20-30 percentami navyše volebných lístkov,“ tvrdí starosta obce Ivan Škamla.

Hlasovací preukaz pre prvé kolo volieb si môžu voliči vybaviť už iba osobne, v mieste trvalého bydliska, najneskôr v piatok (22. 3.).

Nové v rubrike Regióny