Na hlavný obsah

USA sa obávajú ukrajinských náletov na ruské ropné ciele. Požiadali ich, aby s nimi prestali, píše Financial Times

Rusko napriek západným sankciám zostáva jedným z hlavných vývozcov energií.

USA sa obávajú ukrajinských náletov na ruské ropné ciele. Požiadali ich, aby s nimi prestali, píše Financial Times
Ukrajinskí vojaci strieľajú na ruské pozície pri Avdijivke. Foto: TASR/AP

USA požiadali Ukrajinu, aby prestala s útokmi na ruské rafinérie. Uviedol britský denník Financial Times s odvolaním sa na nemenované zdroje. Washington sa podľa nich obáva, že nálety dronov na ruskú ropnú infraštruktúru by mohli viesť k zvýšeniu svetových cien ropy a tiež vyprovokovať Moskvu k odvetným akciám.

Americká prezidentská administratíva sa podľa informácií britských novín opakovane so žiadosťou o zastavenie útokov obracala na ukrajinskú tajnú službu SBU aj ukrajinskú vojenskú rozviedku HUR.

Rusko napriek západným sankciám zostáva jedným z hlavných vývozcov energií. Ceny ropy na svetových trhoch pritom tento rok vzrástli a vyšplhali sa na 85 dolárov za barel. V dôsledku toho sa zvyšujú ceny pohonných látok. To v situácii, keď sa americký prezident Joe Biden uchádza o ďalšie funkčné obdobie, poznamenal FT.

„Nič nedokáže vystrašiť úradujúceho amerického prezidenta toľko, ako nárast cien pohonných hmôt počas volebného roka,“ povedal denníku bývalý poradca Bieleho domu pre energetiku Bob McNally. Ceny benzínov v USA tento rok podľa FT vzrástli už o takmer 15 percent.

Ukrajina vystupňovala útoky

Biely dom sa podľa informácií denníka tiež obáva, že ak bude Ukrajina pokračovať s útokmi na ruské ropné rafinérie alebo ropné skladiská, mohlo by Rusko v odvete zaútočiť na infraštruktúru, od ktorej závisí Západ. To sa týka napríklad ropovodu Kaspického konzorcia (CPC), ktorý dopravuje cez Rusko ropu z Kazachstanu na svetové trhy.

Ukrajina podľa britských novín svoje vzdušné útoky na Rusko v poslednom čase vystupňovala s tým, ako navyšuje svoje kapacity bezpilotných prostriedkov. Od roku 2022, keď začala ruská plnohodnotná invázia na Ukrajinu, Ukrajina podľa FT podnikla najmenej 12 veľkých úderov na ruské rafinérie.

Ukrajina okrem toho útočí aj na ropné terminály a skladiská ropy. Útoky sa sústredia na západnú časť Ruska. Niekedy ale zasahujú aj ciele stovky kilometrov od ukrajinských hraníc. Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že Ukrajina vyvinula drony, ktoré dokážu uraziť vzdialenosť vyše 1 000 kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet