Na hlavný obsah

V prezidentských voľbách v Rusku odovzdalo hlas už vyše 40 percent voličov

Očakáva sa jasné víťazstvo Vladimira Putina.

V prezidentských voľbách v Rusku odovzdalo hlas už vyše 40 percent voličov
Obyvateľka Ruska odchádza z volebnej miestnosti v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Vyše 50 percent voličov hlasovalo zatiaľ podľa aktualizovaných údajov v trojdňových ruských prezidentských voľbách, ktoré pokračujú druhým dňom, uviedla ústredná volebná komisia. Podľa tlačovej agentúry TASS ide o údaj k 16.20 h moskovského času (14.20 h SEČ).

Trojdňové hlasovanie sa skončí v nedeľu (17. 3.). Očakáva, že si v ňom zabezpečí už piaty mandát súčasný vládca Kremľa Vladimir Putin.

Predsedníčka ústrednej volebnej komisie Ella Pamfilovová uviedla, že v 29 volebných miestnostiach nachádzajúcich sa v 20 ruských regiónoch zaznamenali snahy o narušenie volieb.

Išlo predovšetkým o poliatie volebných urien farebnými tekutinami či snahy urny zapáliť, dodala Pamfilovová. Podľa nej útoky podnikli na pokyny z Ukrajiny či niektorých ďalších európskych krajín.

Volebná komisia na Kryme, ktorý Rusko okupuje, už skôr oznámila, že po dvoch prípadoch poškodenia volebných urien zelenou farbou zaviedla ďalšie bezpečnostné opatrenia.

„Aby nikto nemohol poškodiť a ovplyvniť vôľu obyvateľov Krymu, rozhodli sme, že policajti budú mať možnosť prezerať všetky veľké tašky a balíčky, s ktorými voliči do miestnosti prídu,“ oznámila komisia. Voliči tiež nemôžu k urnám pristupovať s nápojmi.

Ukrajinský Krymský polostrov Moskva nelegálne anektovala v roku 2014. K incidentom s farbou vo volebných miestnostiach došlo v Simferopole a v Jalte.

Legitimizácia Putina

Ruský režim podľa zahraničných médií usiluje o vysokú účasť, ktorá by legitimizovala ďalšie Putinove pôsobenie v úrade a ukázala jednotu národa, ktorý sa pre inváziu na Ukrajinu ocitá v čoraz väčšej medzinárodnej izolácii.

Odovzdať svoj hlas k volebným urnám prišlo zatiaľ 51,77 percenta voličov. Uviedol podľa agentúry TASS podpredseda ústrednej volebnej komisie Nikolaj Bulajev. TASS upozorňuje, že tento údaj nezahŕňa voličov, ktorí podobne ako prezident Putin využili možnosť elektronického hlasovania.

Volebná komisia uvádza, že v Rusku je viac ako 112 miliónov oprávnených voličov. Medzi nich ruské úrady počítajú aj občanov Ruskom okupovaných ukrajinských území. Ďalšie takmer dva milióny Rusov žijú v zahraničí.

V prvý deň volieb v piatok (15. 3.) hlasovali elektronicky viac ako štyri milióny ľudí. Celkovo sa pritom k elektronickému hlasovaniu na federálnej platforme prihlásilo 4,76 milióna voličov.

Prezidentským voľbám v Rusku sa v Správach RTVS venoval redaktor Matúš Oparty:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet