Na hlavný obsah

V Trebišove postavili nové nájomné byty, záujemcov je však priveľa

Výstavba stála viac ako 5,5 milióna eur.

V Trebišove postavili nové nájomné byty, záujemcov je však priveľa
Nové nájomné byty v Trebišove. Foto: RTVS

V Trebišove postavili nové nájomné byty. Výstavba stála viac ako 5,5 milióna eur a trvala asi dva roky. Nový dvojizbový nájomný byt si prevzala aj pani Michaela. Na mestský byt čakala štyri roky.

„Hlavne pre mladé rodiny. Ja sa sťahujem s dvoma detičkami, takže je to super vec. Teraz konečne sa sťahujeme prvýkrát, lebo doteraz sme bývali s rodičmi,“ povedala nová nájomníčka bytu Michaela.

Záujemcov o takéto bývanie je v meste veľa. Z 220 žiadostí teraz vyhoveli 78. „Bolo dosť ťažké a namáhavé aj pre samotnú bytovú komisiu, ktorú tvoria poslanci a zástupcovia občanov, vytvoriť poradovník a prideliť nájomné byty jednotlivým žiadateľom tak, aby boli spokojní hlavne tí, ktorí boli momentálne veľmi odkázaní na takúto službu,“ ozrejmil primátor Trebišova Marek Čižmár.

Na nové nájomné byty v Trebišove sa bol pre Správy RTVS pozrieť redaktor Ondrej Behún:

Projekt výstavby nájomných bytov v Trebišove označujú ako jednu z najväčších podobných investícií na Slovensku v súčasnosti. Projekt financovali dotáciou z ministerstva dopravy, úverom zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a z mestských peňazí.

Výstavba trvala zhruba dva roky a nezaobišla sa bez problémov. Štartovali ju počas pandémie covidu. „Na čo sa nabaľovali problémy – najprv to bola dodávka materiálov, potom rapídne zvyšovanie cien,“ vysvetlil primátor.

Tempo výstavby nájomných bytov na Slovensku nepovažuje rezort dopravy a výstavby za dostatočné. „Jednoznačne by bolo vhodnejšie odovzdávať viac bytov alebo stavať viac bytov. Disponibilné zdroje, ktoré má ŠFRB, sú dostatočné,“ uviedol generálny riaditeľ ŠFRB Tomáš Lamprecht.

Vyzývajú preto samosprávy, aby sa o projekty výstavby nájomných bytov zaujímali viac. Odrádza ich najmä časová náročnosť projektov či komplikované verejné obstarávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika