Na hlavný obsah

Počasie počas veľkonočných sviatkov: Meteorológovia očakávajú teplé dni, vydali však aj výstrahy

Na horách očakávame veľmi silný vietor, až víchricu.

Počasie počas veľkonočných sviatkov: Meteorológovia očakávajú teplé dni, vydali však aj výstrahy
Na snímke Veľkonočná oblievačka so šibačkou. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Veľkonočný víkend (29.-31. 3.) so sebou prinesie veľmi teplé počasie. Podľa meteorológov sa v piatok obnoví prílev teplého vzduchu do našej oblasti. Slovenský hydrometeorologický ústav tiež vydal výstrahy pred vetrom na horách.

Piatok (29. marec)

„Cez deň sa postupne obnoví prílev teplého vzduchu od juhu po prednej strane rozsiahlej
tlakovej níže so stredom nad Britskými ostrovmi,“ informuje SHMÚ o počasí, ktoré nás čaká v piatok.

V noci sa očakáva zamračené počasie s prehánkami a dažďom na mnohých miestach. Do rána sa oblačnosť zmenší. Teplota v noci klesne na 7 až 2 stupne, na niektorých miestach v Žilinskom kraji, Horehroní a na Spiši až do 0 stupňov. Najvyššia denná teplota bude v rozmedzí 14 až 19 stupňov, na juhu Banskobystrického kraja až do 23 stupňov.

Grafická predpoveď počasia na piatok 29. marca.
Grafická predpoveď počasia na piatok 29. marca.Foto: SHMÚ

SHMÚ vydal výstrahu pred vetrom na horách nad pásmom lesa, kde hrozí až víchrica. V okresoch Poprad, Brezno, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín sa na horách v polohách nad 1 700 metrov očakáva silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 38 – 44 m/s (135 – 160 km/h) a/alebo priemernú rýchlosť 25 – 29 m/s (90 – 105 km/h).

Výstraha pred vetrom na horách v piatok 29. marca.
Výstraha pred vetrom na horách v piatok 29. marca.Foto: SHMÚ

Sobota (30. marca)

„Od juhozápadu k nám bude prúdiť veľmi teplý vzduch. Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť. V noci a zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Mimoriadne teplo,“ píše SHMÚ o sobote. Najnižšia nočná teplota bude v rozmedzí od 12 až 7 stupňov, v údoliach môže klesnúť na 3 stupne. Najvyššia denná teplota bude vo výške 20 až 25 stupňov. Na niektorých miestach na Orave, pod Tatrami a na Horehroní okolo 18 stupňov. Na horách bude naďalej fúkať veľmi silný vietor.

Grafická predpoveď počasia na sobotu 30. marca.
Grafická predpoveď počasia na sobotu 30. marca.Foto: SHMÚ

Nedeľa (31. marca)

V nedeľu k nám bude pokračovať prílev teplého vzduchu od juhozápadu. Bude prevažne polooblačno. V noci a zrána ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť. Najvyššia denná teplota znova vystúpi na 20 až 25 stupňov.

Grafická predpoveď počasia na nedeľu 31. marca.
Grafická predpoveď počasia na nedeľu 31. marca.Foto: SHMÚ

Pondelok (1. apríla)

V pondelok 1. apríla začne do strednej Európy prúdiť studený front zo západu. Stále očakávame vysoké teploty. Mierne ochladenie príde až od utorka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko