Na hlavný obsah

VIDEO: Pád mosta v Baltimore nebol terorizmus, príčinu naďalej vyšetrujú

Dve osoby sa zatiaľ podarilo zachrániť.

VIDEO: Pád mosta v Baltimore nebol terorizmus, príčinu naďalej vyšetrujú
Časť mosta Key Bridge po náraze nákladnej lode. Foto: TASR/AP

V Baltimore na východe Spojených štátov sa v utorok (26. 3.) zrútil zhruba 2,5 kilometra dlhý štvorprúdový cestný most, do ktorého narazila nákladná loď.

Zatiaľ nie je jasné, či si kolaps stavby vyžiadal obete, podľa hasičov však do vody spadlo niekoľko vozidiel a úrady hľadajú najmenej šesť ľudí.

Dve osoby sa zatiaľ podarilo zachrániť, jedna z nich je vo vážnom stave. Príčinu incidentu úrady vyšetrujú, nič ale podľa nich nenasvedčuje tomu, že by išlo o terorizmus; to isté uviedol v prejave prezident Joe Biden.

Guvernér štátu Maryland Wes Moore vyhlásil, že predbežné dôkazy ukazujú na nehodu; loď vraj mala problémy s motorom a pred zrážkou vyslala tiesňový signál.

Do piliera mosta Francis Scott Key Bridge cez rieku Patapsco veľké plavidlo naložené kontajnermi narazilo okolo 01:30 miestneho času (06:30 SEČ), uviedla polícia. Posádka plavidla je v poriadku. Guvernér Moore vyhlásil kvôli nehode stav núdze.

Podľa starostu mesta Brandona Scotta na mieste zasahujú záchranári. Na moste v čase zrútenia opravovalo výtlky osem robotníkov, z ktorých dvoch sa podarilo zachrániť, jeden je vo vážnom stave v nemocnici, druhý nevyžadoval starostlivosť.

Marylandskí predstavitelia sa domnievajú, že do vody spadli iba títo ľudia, ale stopercentne to nepotvrdili. Počet „ôsmich nezvestných“ neskôr vo svojom prejave potvrdil Biden.

Podľa bóje, ktorá zhromažďuje údaje pre Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA), dnes ráno miestneho času mala voda v rieke Patapsco teplotu asi osem stupňov Celzia.

V čase nárazu sa tam nachádzalo niekoľko vozidiel

Na moste sa v čase nárazu nachádzalo niekoľko vozidiel, vrátane ťahača s návesom. Baltimorské úrady uviedli, že do rieky, ktorá je v danom mieste hlboká asi 15 metrov, mohlo spadnúť sedem áut, ale poznamenali, že si číslom nie sú isté.

Pobrežná stráž stále „aktívne prehľadáva“ oblasť pomocou člnov a vrtuľníkov, uviedol niekoľko hodín po nešťastí jeden z oficiálnych činiteľov.

Loď „prišla o pohon“, keď opúšťala prístav, a varovala marylandské úrady pred stratou kontroly nad plavidlom a možnou zrážkou, vyplýva podľa serveru ABC News z dokumentu amerického úradu pre kybernetickú bezpečnosť CISA.

Guvernér Moore neskôr potvrdil správy o tom, že loď mala problémy s pohonom a že vyslala pred kolíziou tiesňové volanie. Vďaka tomu sa podarilo spomaliť cestnú premávku a zabrániť pádu ďalších vozidiel do vody.

Strata pohonu môže nastať napríklad pre poruchu motora alebo pri výpadku prúdu. Krátko pred nárazom do baltimorského mosta blikali svetlá lode, plavidlo sa vychýlilo z kurzu, a stočilo sa smerom k pilieru, potvrdila analýza údajov spoločnosti MarineTraffic.com o sledovaní lodí, ktorú uskutočnila CNN.

Je takmer isté, že zrútenie mosta spôsobí na východnom pobreží logistickú nočnú moru na niekoľko mesiacov, ak nie rokov, a zastaví lodnú dopravu v baltimorskom prístave a obmedzí nákladnú aj prímestskú dopravu, poznamenala agentúra AP.

„Strata tohto mosta zničí celú oblasť aj celé východné pobrežie,“ povedal štátny senátor Johnny Ray Salling.

Baltimorský prístav je jedným z najväčších uzlov

Biden v mimoriadnom prejave venovanom nešťastiu uviedol, že baltimorský prístav je jedným z najväčších amerických vodných dopravných uzlov.

„Ten prístav tvorí 15-tisíc pracovných miest,“ poznamenal. Dodal, že sa plánuje zasadiť za to, aby rekonštrukciu mosta zaplatila federálna vláda.

Prezident poznamenal, že takýmto spôsobom bude oprava dôležitej súčasti miestnej infraštruktúry efektívnejšia, ako keby vláda najprv požadovala náhrady od spoločnosti, ktorá vlastní predmetnú loď.

Do piliera mosta narazila nákladná loď Dali plávajúca pod singapurskou vlajkou. Podľa webu MarineTraffic.com plavidlo opustilo Baltimore o jednej hodine ráno miestneho času a smerovalo do Kolomba na Srí Lanke.

Spoločnosť Synergy Marine Group, ktorá loď prevádzkuje, uviedla, že nemá žiadne správy o zranených na palube. Plavidlo vlastní singapurská spoločnosť Grace Ocean Pte.

Kontajnerová loď bola v čase nehody prenajatá prepravnej spoločnosti Maersk, uviedla dánska spoločnosť vo svojom vyhlásení. „Sme zdesení tým, čo sa stalo v Baltimore, a naše myšlienky sú so všetkými postihnutými,“ oznámila vo vyhlásení.

V júli v roku 2016 rovnaká loď Dali narazila do prístaviska v Antverpách, keď sa ho snažila opustiť cestou do Bremerhavenu. Podľa serveru vesseltracker.com spôsobila značné škody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet