Na hlavný obsah

Opozičná koalícia tesne vyhrala v portugalských voľbách. Líder vládnych socialistov priznal porážku

Rozdiel v počte hlasov bol veľmi tesný.

Opozičná koalícia tesne vyhrala v portugalských voľbách. Líder vládnych socialistov priznal porážku
Na snímke uprostred líder opozičnej konzervatívnej Demokratickej aliancie (AD) Luís Montenegro. Foto: TASR/AP

Líder portugalskej vládnej Socialistickej strany (PS) Pedro Nuno Santos uznal v noci na pondelok (11. 3.) porážku svojej strany v predčasných parlamentných voľbách. Urobil tak podľa agentúry Reuters.

Hoci sú výsledky veľmi tesné a PS má prakticky rovnakú podporu ako opozičná volebná koalícia Demokratická aliancia (AD), ktorá sa opiera predovšetkým o Sociálnodemokratickú stranu (PSD).

Po sčítaní 99 percent hlasov viedla stredopravicová AD o iba 438 hlasov nad PS. Obe zoskupenia mali podporu 28,7 percenta voličov. Tretia bola s 18 percentami krajne pravicová strana Chega, čo je pre ňu skoro trojnásobok oproti voľbám v roku 2022.

Santos už pred voľbami vyhlásil, že Socialistická strana, ktorú vedie od tohtoročného januára, v prípade víťazstva PSD umožní fungovanie menšinovej vlády, aby zabránila účasti krajnej pravice v kabinete.

Avšak takáto vláda by podľa analytikov zrejme nemala dlhé trvanie a mohli by sa konať ďalšie predčasné voľby. Tie nedeľné boli už tretie od roku 2019.

K oslabeniu vládnej PS, ktorá v roku 2022 dostala 41,6 percenta hlasov, prispeli najmä korupčné škandály. Kvôli podozreniu z ovplyvňovania konania o udelení povolenia pre ťažbu lítia či pre výstavbu podniku na výrobu zeleného vodíka vlani v novembri podal demisiu premiér António Costa.

Na čele vlády bol od novembra 2015. Costa odmieta, že by sa dopustil čohokoľvek nezákonného.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet