Na hlavný obsah

Pátranie po medveďovi, ktorý mal napadnúť hubára, ukončili. Stiahol sa do ťažkého terénu

K útoku došlo v jeho prirodzenom prostredí, nie v intraviláne.

Pátranie po medveďovi, ktorý mal napadnúť hubára, ukončili. Stiahol sa do ťažkého terénu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR ukončil v nedeľu popoludní pátraciu akciu po zranenom medveďovi, ktorý mal v sobotu (30. 3.) zaútočiť na muža zo Žiliny nad obcou Stráňavy (okres Žilina). Informoval o tom odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

„Po takmer dvoch dňoch dohľadávania v ťažko dostupnom teréne a na základe sledovanej stopy členovia zásahu konštatovali ľahšie poranenie. Medveď sa utiahol do hustého porastu v okolí vrchu Suchárová a nie je predpoklad, že sa priblíži k intravilánu. K útoku došlo v jeho prirodzenom prostredí, nešlo teda o synantropného jedinca,“ uviedol odbor komunikácie.

Na dohľadávaní zraneného jedinca sa zúčastnili členovia Zásahového tímu ŠOP SR Ponitrie spolu s členmi miestneho Poľovníckeho združenia Ostredok.

„Stopu pomáhali sledovať štyri poľovne upotrebiteľné psy vrátane dvoch farbiarov, západoslovenskej lajky a slovenského kopova. Psy na lokalite našli viacero jedincov medveďa hnedého, avšak zranený medveď sa stiahol do svahovitého, ťažko dostupného terénu,“ priblížil ďalej odbor komunikácie.

Pátraniu po postrelenom medveďovi sa aj v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Martin Do:

Nejde o synantropného jedinca

Na základe sledovanej stopy Zásahový tím ŠOP SR podľa neho vyhodnotil, že medveď utrpel len ľahšie poranenia.

„Medveď bol vyrušený vo svojom prirodzenom prostredí, pričom lokalita sa nachádza v územnej pôsobnosti Správy Národného parku Malá Fatra. Nešlo o synantropného jedinca a nie je predpoklad, že bude predstavovať nebezpečenstvo pre miestnych obyvateľov,“ vysvetlila ŠOP SR.

Ochranári v tejto súvislosti pripomínajú verejnosti, že opatrnosť v lesnom teréne s výskytom medveďa hnedého je vždy namieste. ŠOP SR pravidelne uverejňuje zásady správania sa v takomto prostredí.

„V prípade turistiky odporúčame návštevníkom držať sa turistických chodníkov a na svoju prítomnosť upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom. Zároveň je dôležité obmedziť svoj pohyb v horskom prostredí pri zhoršenom počasí, pred svitaním alebo za súmraku, a vyhýbať sa miestam s obmedzeným rozhľadom a hustou vegetáciou, kde medvede často odpočívajú,“ dodali ochranári.

Medveď mal podľa ŠOP zaútočiť na mladého muža v sobotu dopoludnia. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Muž zranenia neutrpel.

Hubár medveďa postrelil

Šelma v sobotu (30. 3.) údajne zaútočila na hubára, ktorý sa pohyboval mimo turistického chodníka a medveďa postrelil. Obce upozorňujú ľudí, aby sa v oblasti nezdržiavali. Ďalšieho medveďa videli ľudia aj v Tatranskej Lesnej pri jednom z penziónov.

„Na útok pohotovo zareagoval a v sebaobrane na medveďa vystrelil krátkou guľovou zbraňou. Na miesto bol privolaný zásahový tím medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody SR, ktorý spolu s ďalšími zložkami postreleného medveďa dohľadával. Muž nebol zranený,“ priblížila hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny