Na hlavný obsah

Žiakom slúži na oddych aj na diskusiu. Zriedkavej učebni sa tešia žiaci základnej školy na Považí

Projekt pozitívne hodnotí aj rezort školstva.

Žiakom slúži na oddych aj na diskusiu. Zriedkavej učebni sa tešia žiaci základnej školy na Považí
Na základnej škole v Dubnici nad Váhom otvorili zriedkavú učebňu. Foto: RTVS

Na Základnej škole Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom otvorili zriedkavú učebňu. Má slúžiť na to, aby sa deti cítili lepšie – cez vyučovanie aj počas prestávok. Priestor sa dá využiť na diskusie, čítanie kníh, ale aj na ležanie na koberci. Projekt pozitívne hodnotí aj rezort školstva.

„Sme jedna z tých prvých lastovičiek, ktorá tento priestor ponúka deťom. Na wellbeing, ako názov hovorí, aby sa deti dobre cítili,“ priblížila zástupkyňa riaditeľa ZŠ v Dubnici nad Váhom Jana Košinárová.

Nová učebňa je pokrytá kobercom. Nachádza sa v nej interaktívna tabuľa a namiesto lavíc trojposchodové pódium. Oáza pokoja na odpútanie sa od povinností sa môže zmeniť aj na diskusný krúžok.

„Práve počas prestávok by mala nastať psychohygiena medzi predmetmi, priestor a čas môžu tráviť inak ako nad knihami. Môžu prísť kedykoľvek, môžu čítať, ľahnúť si, keďže je tu aj koberec,“ dodala Košinárová.

Na zriedkavú učebňu v dubnickej škole sa bola pozrieť redaktorka RTVS Dominika Kusá. Pozrite si jej reportáž zo Správ RTVS:

Okrem hrania aj učenie

Okrem hrania spoločenských hier však priestor slúži aj na výučbu. „Určite si viem predstaviť aj výučbu matematiky. Nie každá je len o zošite a papieri, veľa aktivít sa dá robiť interaktívne,“ vysvetlila Košinárová.

„Hlavne také predmety, ako je etika, občianska náuka či náboženstvo. Je to tým, že priestor je odstupňovaný, umožňuje využívať diskusiu,“ vysvetlil riaditeľ ZŠ v Dubnici nad Váhom Oto Bača.

Odreagovať sa môžu žiaci počas prestávok aj pri stolnotenisových stoloch. Osvedčilo sa aj tematické vyučovanie. Prvákov sme zastihli pri výučbe o Veľkej noci. Obliekli sa do šiat s ľudovými motívmi.

„Aj sme si vysvetlili pôvod tohto sviatku na Slovensku, deťom sa to veľmi páčilo, dostali výslužku. Chlapci mali radosť, že môžu spolužiačky vyšibať,“ uviedla učiteľka na ZŠ v Dubnici nad Váhom Kristína Čierniková.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny