Na hlavný obsah

Známe historické artefakty skončili nedôstojne v skladisku

Jeho prívrženci volajú po náprave.

Známe historické artefakty skončili nedôstojne v skladisku
Historické artefakty Vojtecha Zamarovského. Foto: RTVS

Dedičstvo po známom autorovi literatúry faktu Vojtechovi Zamarovskom nemá vhodné výstavné priestory. Historické artefakty ležia nedôstojne v skladisku v Trenčíne. Jeho prívrženci volajú po náprave.

Slovenskému spisovateľovi Vojtechovi Zamarovskému učarovali staroveké civilizácie. Bol dokonca nositeľom čestného titulu veľvyslanec helenizmu. Jeho prácu uznávali aj v zahraničí. Dostal niekoľko vzácnych artefaktov.

Predmety, ktoré by sa mali hrdo vystavovať, ležia v škatuliach v skladisku priemyselnej zóny v Trenčíne. „Je to veľmi smutný stav. Kapacity na zvládnutie alebo údržbu a starostlivosť o takúto zbierku nemôžeme zaistiť,“ povedal predseda Klubu priateľov Vojtecha Zamarovského Július Bruna.

Na artefakty známeho spisovateľa sa pre Správy RTVS bola pozrieť redaktorka Dominika Kusá:

Podľa Júliusa Brunu by boli na výstavu ideálne priestory v Župnom dome, kde pred opravou sídlilo múzeum. „By sme museli nájsť kompromisné riešenie, pretože nemáme na to dostatočné priestory. Myslíme si, že táto téma by sa dala prezentovať aj iným spôsobom, digitálne, modernejšie,“ myslí si hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

„Žiaľ, aktuálne kraj nemá dostatok výstavných priestorov ani pre všetky zbierkové predmety zo župných múzeí. A nedisponuje žiadnym voľným nevyužívaným majetkom, ktorý by bol na tento účel vhodný,“ ozrejmila hovorkyňa Trenčianskeho kraja Lenka Kukučková.

Klub priateľov Vojtecha Zamarovského chce v rokovaniach pokračovať, obrátiť sa plánujú aj na ministerstvo kultúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny