Na hlavný obsah

Američanov zrejme zasiahne invázia nevídaných rozmerov. Odborníci očakávajú gigantické hmyzie roje

Udalosť nastane prvýkrát po viac ako 220 rokoch.

Američanov zrejme zasiahne invázia nevídaných rozmerov. Odborníci očakávajú gigantické hmyzie roje
Invázia hmyzu pravdepodobne zasiahne východnú časť USA už v najbližších týždňoch. Foto: RTVS

Spojené štáty sa pripravujú na prírodnú inváziu. Môže byť najväčšia za posledné desaťročia. Naraz sa tam vyroja dve potomstvá cikád. Môžu ich byť až stovky biliónov. Odborníci upozorňujú, že napriek predsudkom je tento hmyz prínosom pre životné prostredie.

Invázia nevídaných rozmerov pravdepodobne zasiahne východnú časť USA už v najbližších týždňoch.

„Po celých Spojených štátoch je veľa rôznych druhov cikád. Na východe USA majú periodické cikády. Tie sa objavujú v naozaj obrovskom počte. Deje sa to raz za 13 alebo 17 rokov. Teraz sa to udeje naraz. V rovnakom čase sa vyroja dve potomstvá,“ vysvetlil profesor biológie Evan Lampert.

Hmyzej invázii sa v Správach RTVS venoval redaktor Kamil Kolenič:

Udalosť nastane prvýkrát po viac ako 220 rokoch. Mimoriadny úkaz má zasiahnuť časti 16 štátov.

„Ľudia sa boja, že sa blíži niečo zlé. Vnímajú to ako mor. V skutočnosti sú však dobré pre životné prostredie. Sú ideálnym zdrojom obživy pre vtáctvo. Ľudí nehryzú ani nebodajú,“ upozornil odborný asistent na University of Colorado Boulder Samuel Ramsey.

„Nedá sa pred nimi chrániť. Neexistuje žiadny sprej ani repelent. Ľuďom odporúčam akurát si zakryť bazény či dať sieťku na vzácne rastliny. Môžu ich tiež zabiť a použiť ako vynikajúce hnojivo,“ priblížil Evan Lampert.

Pieseň lásky

Cikády trávia svoj život pod zemou. Vyhrabú sa z nej v čase potreby párenia. Partnera si hľadajú charakteristickým cvrkotom, ktorý môže presiahnuť aj 100 decibelov. Tvoria ho vibrácie blán a svalov. Ich telo zároveň funguje ako zosilňovač zvuku.

„Keď vyjdú von, budú robiť dve veci, ktoré vedia najlepšie. Robiť hluk a močiť do vetra,“ priblížil profesor Saad Bhamla.

„Je to pieseň lásky. Lákajú ňou iných jedincov, aby sa spárili a vytvorili ďalšiu generáciu. Keď ich takto začnú spievať bilióny, môže to byť desivé,“ myslí si Samuel Ramsey.

Podmienky vhodné na inváziu cikád tento rok nastali skôr ako zvyčajne. Podľa entomológov za to môže globálne otepľovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet