Na hlavný obsah

Americká vojenská pomoc pre Taiwan zvýšila nebezpečenstvo konfliktu, vyhlásila Čína

Čína odsúdila americký balík pomoci pre Taiwan.

Americká vojenská pomoc pre Taiwan zvýšila nebezpečenstvo konfliktu, vyhlásila Čína
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a bývalý taiwanský prezident Ma Jing-ťiou pózujú počas stretnutia v Pekingu 10. apríla 2024. Foto: TAST/AP

Čína vydala v stredu (24. 4.) vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan „zvýšila nebezpečenstvo konfliktu“ v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Čína odsúdila balík vojenskej pomoci, ktorý Spojené štáty schválili na posilnenie taiwanskej armády. Uviedla, že sa tak ostrovný štát Taiwan dostal do „nebezpečnej situácie.“

„Chcem zdôrazniť, že posilnenie vojenských väzieb medzi Spojenými štátmi a Taiwanom neprinesie Taiwanu bezpečnosť,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin a dodal, že to len zhorší napätie a riziko konfliktu v prielive.

Vojenská pomoc od USA

Americký Senát v utorok (23.4.) schválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan vo výške takmer 90 miliárd eur. Schváleniu predchádzali dlhé mesiace debát o tom, do akej miery by sa mali USA zapájať do zahraničných vojenských konfliktov.

Taiwan dostane vojenskú pomoc od USA, lebo mu hrozí invázia zo strany Číny; tá si nárokuje celý ostrov ako svoje územie a hrozí, že v prípade potreby použije silu.

Čínsky úrad pre záležitosti Taiwanu uviedol, že táto pomoc „vážne porušuje americké záväzky voči Číne“ a robí z taiwanskej Demokratickej pokrokovej strany „bábku zahraničných síl na ovládnutie Číny“.

Taiwanský prezident Laj Čching-te v utorok (23. 4.) počas návštevy delegácie amerického Kongresu uviedol, že balík pomoci posilní vzdor jeho krajiny voči autoritárskemu režimu. Tchaj-pej podpísal aj niekoľko miliardovú zmluvu na kúpu najnovších amerických stíhačiek F-16V, bojových tankov M1 Abrams a raketových systémov HIMARS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet