Na hlavný obsah

Chorvátske voľby vyhrala vládna strana Andreja Plenkoviča. Premiér chce hľadať partnerov

K voľbám prišlo takmer 62 percent voličov.

Chorvátske voľby vyhrala vládna strana Andreja Plenkoviča. Premiér chce hľadať partnerov
Súčasný chorvátsky premiér Andrej Plenkovič si pripíja pohárom šampanského po víťazstve v parlamentných voľbách. Foto: TASR/AP

Chorvátske parlamentné voľby vyhrala stredopravá vládna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča, ktorá získala 61 kresiel v 151-člennom parlamente.

Opozičná koalícia neformálne vedená prezidentom Zoranom Milanovičom a jeho Sociálnodemokratickou stranou (SDP) bude mať 42 kresiel. 

Podľa štvrtkových (18. 4.) informácií chorvátskych médií to vyplýva z takmer kompletných výsledkov po sčítaní 99,7 percenta volebných okrskov.

K voľbám prišlo v stredu 62,3 percenta voličov. Plenkovič vyhlásil, že už dnes chce začať hľadať v novom parlamente podporu pre svoju ďalšiu vládu

Proeurópske HDZ si po vyhrotenej kampani medzi Plenkovičom a Milanovičom síce o šesť mandátov pohoršilo v porovnaní s poslednými voľbami z roku 2020, aj tak ale bude hlavným uchádzačom o zostavenie vlády.

„HDZ vyhralo parlamentné voľby tretíkrát v rade. Už zajtra (dnes) vykročíme v ústrety formovaniu parlamentnej väčšiny s cieľom zostaviť vládu,“ vyhlásil v noci na dnes počas vrcholiaceho sčítania výsledkov Plenkovič.

Môže sa uchádzať o podporu menších strán

Uchádzať sa teoreticky môže o podporu menších strán, ktoré skončili ďaleko za SD. Treťou najsilnejšou politickou silou bude po voľbách národno-konzervatívne až krajne pravicové Vlastenecké hnutie (DP) so 14 mandátmi.

Pravicovo populistický Most získal 11 kresiel a ľavicovo-zelená strana Môžeme mať desať poslancov.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet