Na hlavný obsah

Dotácie pre ľudí v energetickej chudobe: Štát im chce vo výzve prispieť na zateplenie domov

Opozícia kritizuje doterajšie fungovanie programu Obnov dom.

Dotácie pre ľudí v energetickej chudobe: Štát im chce vo výzve prispieť na zateplenie domov
Rekonštrukcia rodinného domu. Foto: RTVS

Štát chce rozšíriť dotácie na zatepľovanie domov. Špeciálnu výzvu určili pre ľudí v energetickej chudobe.

Opozícia kritizuje doterajšie fungovanie programu Obnov dom. Peniaze vyplácajú žiadateľom neskoro. Podľa ministra Tomáša Tarabu (nom. SNS) za to môže predchádzajúca vláda.

Nová výzva na dotácie sa bude týkať Banskobystrického a Košického kraja. „Práve tam je podľa údajov Európskej komisie najvyššia miera znečistenia ovzdušia. Táto mimoriadna výzva sa zafinancuje z komponentu RePower. Je to samostatný komponent, ktorý má riešiť energetickú chudobu,“ priblížil generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Juraj Moravčík.

Pri tejto výzve na zatepľovanie domov nebude treba úradom predkladať takzvané energetické certifikáty. Štát si od toho sľubuje rýchlejšie vyplácanie peňazí. Vláda by sa mala projektom zaoberať na stredajšom rokovaní.

Téme sa v Správach RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

Opozícia kritizuje pomalé vyplácanie

Agentúra životného prostredia na novú výzvu Obnov dom mini vyčlenila 36 miliónov eur. Z tejto sumy by sa malo zrekonštruovať viac ako 3 000 domov. Opozícia kritizuje doterajšie pomalé vyplácanie peňazí.

„Obracajú sa na nás občania, ktorí dlho čakajú na vyhodnotenie svojej žiadosti, tí čo čakajú na zmluvu, ale už aj takí, ktorí rekonštrukciu spravili, no prostriedky im nevyplatili. Česká republika dokáže vyhodnotiť žiadosť za mesiac, u nás sú to v najlepšom prípade tri,“ uviedol podpredseda europarlamentu Martin Hojsík (Progresívne Slovensko).

Energetický certifikát

Podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu je dôvodom pomalého vyplácania práve nutnosť predložiť energetický certifikát.

„Táto výzva bola tak škandalózne nastavená za Jána Budaja, že vyžaduje od ľudí, aby potvrdenia o tom, že keď si zateplíte dom, tak zateplený dom má vyššiu energetickú efektívnosť. To je asi tak, ako keby ste mali potvrdiť, že keď prší, tak zem je vlhká,“ povedal.

„Treba na to aby sa mohol takýto projekt financovať z európskych prostriedkov, pri každom jednom žiadateľovi a dome preukázať energetickú úsporu minimálne 30 percent. A to je možné iba prostredníctvom energetických certifikátov. V procese negociácií to bolo požiadavka práve eurokomisie,“ priblížil bývalý štítny tajomník envirorezortu Michal Kiča.

Pri štandardnej výzve obnov dom bude aj naďalej potrebné získať certifikát. Ten môže vydať 120 odborníkov. Agentúra životného prostredia plánuje nábor viac ako 30 pracovníkov, aby ich vydávanie urýchlila.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika