Na hlavný obsah

F. Kuffa o vrtuľníku a štvorkolkách: Myslíte si, že my sme takí hlupáci, že si natočíme nezákonnú činnosť?

Ku kauzám sa vyjadrila aj T. Stohlová.

F. Kuffa o vrtuľníku a štvorkolkách: Myslíte si, že my sme takí hlupáci, že si natočíme nezákonnú činnosť?
Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa (SNS). Foto: RTVS

Opozičné strany SaS a Progresívne Slovensko (PS) žiadajú odchod štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Filipa Kuffu (SNS) z funkcie. Vyčítajú mu „papalášske“ správanie sa v národných parkoch.

Kuffa letel vrtuľníkom ponad Malú Fatru v oblasti Veľkého Rozsutca veľmi nízko v miestach, kde hniezdia chránené orly a sokoly. O pár dní neskôr jazdil v Národnom parku Poloniny na štvorkolke. Takáto jazda bez oprávnenia je trestným činom. Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (SNS) tvrdí, že štátny tajomník Kuffa chodí do terénu pracovne. Jeho odvolanie neavizoval.

„Sú určité veci, ktoré sú zo zákona podľa stupňa ochrany obmedzené. Vlastníci a iné skupiny ľudí tam majú automaticky z toho zákona výnimku,“ vysvetľoval v RTVS Kuffa jazdu na štvorkolke.

Pozrite si celý záznam relácie RTVS Komentáre dňa, v ktorej diskutovali Filip Kuffa (SNS) a Tamara Stohlová (PS):

Doplnil, že v teréne boli piati zamestnanci ministerstva. „Myslíte si, že my sme takí hlupáci, že si tam idem natočiť nezákonnú činnosť?“ pýtal sa Kuffa. Úlohou jedného zo zúčastnených bolo podľa Kuffu práve zhotoviť fotografie a video. Súbor s nimi sa vraj nachádza na služobnom telefóne na rezorte.

Štátny tajomník let vrtuľníkom obhajuje tým, že išlo tiež o prácu v teréne. Myslí si, že dostupné video je zostrihané a nekorešponduje s realitou. Podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová (PS) upozornila, že na videu je vidno Kuffovu tvár. Vypichla aj údaje, ktoré možno pozorovať z palubnej dosky lietadla.

„Letel príliš nízko a letel príliš rýchlo, čo spôsobuje veľký hluk. Problémom je najmä výška. Áno, nad národným parkom možno preletieť vrtuľníkom, ale musíte splniť hranicu 300 metrov, pretože inak ohrozujete vzácnu prírodu,“ zdôraznila Stohlová. Dodala, že zo záberov je vidieť, že Kuffa letel nad Rozsutcom, kde platí najvyšší, piaty stupeň ochrany.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko