Na hlavný obsah

Hutníci na Orave opäť rozširujú výrobu. Po hromadnom prepúšťaní volajú ľudí naspäť do práce

Spúšťajú ďalšiu pec.

Hutníci na Orave opäť rozširujú výrobu. Po hromadnom prepúšťaní volajú ľudí naspäť do práce
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pred polrokom to vyzeralo, že oravskí hutníci nebudú mať čo robiť. Drahé energie vypli výrobu a pripravili o prácu desiatky ľudí. Z najhoršieho sú však vonku. Výrobu rozširujú a zvolávajú ľudí pracovať.

Takmer dva roky bolo v oravských hutníckych peciach chladno. Výrobu zastavili a väčšinu zamestnancov prepustili. Lepšia cena elektriny počas vianočných sviatkov im umožnila rozkúriť v jednej peci. Teraz sa rozhorelo aj v druhej.

Spustenie jednej takejto pece nie je lacné. Firmu bude stáť zhruba 300-tisíc eur. Kým sa dostane do bežnej prevádzky, uplynie päť až desať dní.

Čo pomohlo oravským hutníkom? Na to sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Erik Vrábel:

„Potrebujeme pred spustením skontrolovať armatúru pece. Celá časť v tej peci je chladená vodou, a teda každé tečenie vody armatúry v peci nám robí problém,“ vysvetlil vedúci prevádzky výroby Róbert Zrnčík.

Rozšírenie výroby na druhú pec im dovolili najmä lacnejšie energie. Koncom minulého roka ju nakupovali za 150 eur za megawatt hodinu. Teraz zhruba o polovicu menej.

„Energeticky náročný priemysel dnes okrem Francúzska a Nórska nefunguje nikde v Európe. Spotreba elektrickej energie v Európe teda klesla o viac ako 15 percent. To samozrejme spôsobilo tlak na ceny a tým pádom začali klesať,“ podotkol generálny riaditeľ spoločnosti OFZ Branislav Klocok.

Oravským hutníkom paradoxne pomohla aj blokáda Suezského prieplavu jemenskými povstalcami.

„Viac ako 50 percent obchodu, ktorý smeruje do Európy, smeroval práve cez Suezský prieplav, a tým pádom sa všetky výrobky vrátane ferozliatín predražili o náklady, ktoré majú prepravcovia navyše s obchádzaním prieplavu okolo Afriky,“ dodal Klocok.

Problémom sú kvalifikovaní zamestnanci

Najväčším problémom je pre fabriku opätovne získať dostatok kvalifikovaných zamestnancov. Potrebujú najmä ľudí, ktorí s touto prácou už skúsenosti majú. Motiváciou má byť hrubý nástupný plat 1 600 eur a práca štyri dni v týždni.

„Ideálny stav by bol, ak by sme z tých ľudí, ktorých sme predtým prepustili, dostali do firmy nejakých 30 až 40 percent, na to by sme mohli nadviazať nových ľudí, ktorí by sa popri nich zaúčali,“ podotkol Róbert Zrnčík.

„Postupne sa nám darí získavať prepustených ľudí späť, ale ten proces je výrazne pomalší, akoby sme chceli,“ uzavrel generálny riaditeľ spoločnosti OFZ Branislav Klocok.

Pokiaľ budú podmienky pre firmu naďalej priaznivé, tak v júni by chceli spustiť aj tretiu zo siedmich pecí z Oravského Podzámku.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny