Na hlavný obsah

Irán zaútočil na Izrael dronmi a raketami, Tel Aviv väčšinu zničil, veľké škody nenapáchali

Do likvidácie striel sa okrem zapojili aj americké, britské a jordánske lietadlá.

Irán zaútočil na Izrael dronmi a raketami, Tel Aviv väčšinu zničil, veľké škody nenapáchali
Rakety vypálené z Iránu v nedeľu 14. apríla 2024. Foto: TASR/AP Photo/Tomer Neuberg

V Jeruzaleme v noci zneli sirény vzdušného poplachu i výbuchy po zásahoch protivzdušnej obrany, výstraha bola počuť tiež na ďalších miestach Izraela, ktorý čelil rozsiahlemu vzdušnému útoku zo strany Iránu. Útok nakoniec zrejme nepriniesol veľké škody, výrazne ale zostril napätie v už tak nepokojnom regióne.

Americký prezident Joe Biden po stretnutí so svojím tímom pre národnú bezpečnosť ubezpečil Tel Aviv o neochvejnej podpore Spojených štátov.

Bez väčších škôd

Iránske revolučné gardy v sobotu večer oznámili, že na Izrael mieria vo viacerých vlnách drony aj balistické rakety. Do likvidácie útočiacich striel sa okrem izraelských síl zapojili aj americké a britské lietadlá. Jordánske stíhačky taktiež zostrelili desiatky dronov nad územím kráľovstva.

Hovorca izraelskej armády okolo 2: 00 SELČ uviedol, že zneškodnených bolo okolo dvoch stoviek iránskych dronov a balistických striel, mnohé mimo izraelského územia. Útok však podľa neho v tej chvíli stále nebol pri konci, krajina očakávala ďalšiu vlnu.

Odplata za Damask

Nočná operácia, ktorú iránska armáda nazvala „Skutočný sľub“, je odpoveďou na nedávny úder proti iránskemu konzulátu v Damasku, kde 1. apríla zomrelo viacero významných predstaviteľov iránskych revolučných gárd. Izrael sa k útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Iránska misia pri OSN akciu označila za reakciu na „opakované zločiny“ židovského štátu, uviedla, že USA musia zostať mimo a ak Tel Aviv „neurobí ďalšiu chybu“, bude vec možné považovať za uzavretú. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však vo vyhlásení po začiatku útoku uviedol, že Izrael sa na priamy útok Iránu pripravoval a že akýkoľvek úder nenechá bez odvety.

V Izraeli médiá s odvolaním sa na záchrannú službu zatiaľ hovoria len o jednom ťažko zranenom beduínskom dieťati a s odvolaním sa na armádu o drobných poškodeniach na jednej leteckej základni na juhu krajiny.

Irán zaútočil na Izrael v čase, keď izraelskú armádu už viac ako pol roka zamestnáva vojenská operácia v Pásme Gazy, kde bojuje s palestínskym hnutím Hamas. Konflikt, ktorý je dôsledkom krvavého teroristického útoku Hamasu na juh Izraela, priniesol od vlaňajšieho októbra vysoké straty medzi palestínskymi civilistami. Židovský štát si zároveň na juhu Libanonu vymieňa údery s hnutím Hizballáh, ktoré má dlhodobú iránsku podporu.

Vývoj udalostí sme sledovali minútu po minúte.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet