Na hlavný obsah

Každé piate dieťa v Maďarsku pije na raňajky energetický nápoj. Vláda chce sprísniť pravidlá predaja

Mohli by na ne platiť rovnaké pravidlá ako na alkohol.

Každé piate dieťa v Maďarsku pije  na raňajky energetický nápoj. Vláda chce sprísniť pravidlá predaja
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

V Maďarsku urobili vážny krok smerom k zákazu predaja energetických nápojov pre mladistvých do 18 rokov. Dvaja vládni poslanci v utorok (2. 4.) predložili do parlamentu príslušný návrh zákona. O téme informoval ekonomický portál MFOR.

Konzumácia energetických nápojov v Maďarsku v kruhu mládeže rapídne narastá. Až 78 percent užíva tieto nápoje a vo vekovej kategórii od desať do 14 rokov každé piate dieťa pije energetický nápoj na raňajky.

Tieto fakty slúžia ako argumenty pre predkladateľov návrhu zákona do parlamentu, konštatuje portál MFOR a cituje aj z odôvodnenia predlohy. V uplynulých dvoch rokoch dostali zdravotnícke orgány vyše 500 oznámení o zhoršení stavu mladistvých po konzumácii energetických nápojov.

Vypité množstvo sa pohybuje medzi decilitrom a dvoma litrami pri jednej príležitosti. Čo je najhoršie, až v 22 percentách prípadov je to spojené s konzumáciou alkoholu. Predkladatelia návrhu zákona citujú aj z najnovšej štúdie, podľa ktorej nadmerná konzumácia energetických nápojov má nepriaznivý vplyv na fyzický a mentálny stav ľudí.

Preto bude zákaz a sankcie za jeho porušovanie v tejto oblasti rovnako prísne ako pri predaji alkoholických nápojov, tabakových výrobkov či tovaru so sexuálnym určením, píše portál MFOR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet