Na hlavný obsah

Kedysi najvyhľadávanejší hotel v Bratislave dnes chátra: Majiteľ budovy čaká na rozhodnutie úradov, škody narastajú

Majiteľ v projekte výrazné zmeny či demoláciu odmieta.

Kedysi najvyhľadávanejší hotel v Bratislave dnes chátra: Majiteľ budovy čaká na rozhodnutie úradov, škody narastajú
Hotel Kyjev v Bratislave bol kedysi veľmi vyhľadávaný. Foto: RTVS

Bývalý bratislavský hotel Kyjev naďalej chátra. Opravu spomalil vlaňajší návrh Pamiatkového úradu, aby bol hotel národnou kultúrnou pamiatkou. Developerská spoločnosť podala proti návrhu odvolanie na ministerstvo kultúry. Na odpoveď čaká viac ako deväť mesiacov.

Pamiatkari v roku 2013 dali investorovi stanovisko, že bratislavský hotel Kyjev nebude kultúrnou pamiatkou. Minulý rok o jeho ochranu predsa len zažiadali.

„Vyhlásenie akéhokoľvek objektu za NKP neznemožňuje jeho obnovu a využitie s aplikovaním parametrov zodpovedajúcich súčasným potrebám. Kyjev patrí k najvýznamnejším dielam modernej architektúry 20. storočia na Slovensku,“ uvádza sa v stanovisku Pamiatkového úradu SR.

Osudu hotela Kyjev sa v reportáži v Správach RTVS venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Developerskú spoločnosť, ktorá hotel vlastní, návrh prekvapil. Rozhodnúť má ministerstvo kultúry. Tam sa majiteľ hotela odvolal ešte v júni minulého roka. Nečinnosť úradov teraz spoločnosti spôsobuje škody. Tie stále narastajú.

„Mali sme osobné schôdze, mali sme telefonické rozhovory, posielali sme listy. Bohužiaľ, k dnešnému dňu nemáme vôbec žiadnu reakciu. Kým je podaný návrh, my ako majiteľ a vlastník objektu, nemôžeme robiť žiadne práce,“ sťažuje sa generálny riaditeľ spoločnosti Lordship Rostislav Novák.

Kedysi bol najvyhľadávanejším hotelom

„Ministerstvo kultúry zaujme k odvolaniu stanovisko po vykonaní všetkých procesných úkonov v čo najskoršej možnej lehote. Ide o administratívne veľmi náročný proces,“ píše sa v stanovisku rezortu.

Kyjev bol v 70. rokoch najvyhľadávanejším hotelom v Bratislave. Výškou 65 metrov patrí k najvyšším budovám Starého mesta. Má 19 podlaží, 180 izieb, 5 apartmánov a 400 postelí. Majiteľ v plánovanom projekte výrazné zmeny či demoláciu odmieta.

„V našom pláne je citlivá rekonštrukcia budovy, tak ako bola navrhnutá a chceme jej dať iba nové využitie vnútri a revitalizovať okolité priestory. Bude sa veľmi blížiť k tomu, k čomu bývalý hotel Kyjev slúžil, bude ponúkať ubytovanie moderného štýlu,“ tvrdí Novák.

Aj keď sa rekonštrukcia hotela Kyjev stále odsúva, investori zatiaľ verziu, že by od projektu odstúpili, nepripúšťajú. Naďalej čakajú na vyjadrenie ministerstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny