Na hlavný obsah

Majstri z Nitry chcú oslavovať donekonečna: Buček čaká na telefonát, veterán Mezei túži po treťom titule

Spišiaci uznali kvality finálového súpera.

Majstri z Nitry chcú oslavovať donekonečna: Buček čaká na telefonát, veterán Mezei túži po treťom titule
Kapitán Branislav Mezei oslavuje svoj druhí titul s Nitrou. Foto: TASR/ Henrich Mišovič

Hokejisti HK Nitra doviedli svoju spanilú jazdu vo vyraďovacej časti Tipos extraligy do vytúženého konca. Pred zrakmi vypredaného domáceho štadióna zdolali rysov aj štvrtýkrát v sérii a po zlatom Bubelovom góle v predĺžení im už nič nebránilo oddať sa majstrovským oslavám, ktoré budú podľa ich slov trvať donekonečna.

Zdolaní Spišiaci so slzami v očiach hľadali slová ťažšie, ale napokon športovo uznali, že ich súper bol v prvých troch vzájomných meraniach síl lepší a právom sa teší z titulu.

Mezei: Náš príbeh hovorí sám za seba

Žiadne gólové hody sa vo štvrtom dueli nekonali. Do posledného miesta zaplnený zimný štadión vybuchol do obrovskej radosti až v 56. minúte, keď sa presadil Samuel Buček. Chladenie domáceho šampanského napokon predĺžil Todd Burgess, ktorý udrel v hre Spišikov bez brankára, keď na kocke svietilo 62 sekúnd do konca.

V predĺžení po 119 sekundách skóroval Miloš Bubela a majstrovské oslavy mohli začať. Extraligový titul sa tak vrátil pod Zobor po ôsmich rokoch. Rovnako ako dnes, aj vtedy sa pod jeho zisk podpísal Branislav Mezei.

„Cestu, ktorú sme prešli a príbeh, ktorý sme napísali s týmto záverom, hovorí sám za seba. Som rád, že som toho mohol byť súčasťou. Je to niečo úžasné. Keď sa na to budeme pozerať spätne, tak neviem, či sa už stalo niekde niečo také, že by ôsme mužstvo vyhralo titul a vo finále triumfovalo 4:0,“ nechal sa počuť 43-ročný obranca, ktorý bol spolu s útočníkom Filipom Bajtekom pri oboch tituloch.

„Toto bol jeden z mojich snov, niečo, čo by som ešte chcel zažiť. Možno ďalším snom bude vyhrať do tretice ešte jeden titul,“ pokračoval aktuálne najstarší hráč na klziskách extraligy Mezei. Svojou odpoveďou tak naznačil, že do športového dôchodku sa ešte nechystá. „Momentálne som nastavený tak, že budem hrať aj v ďalšej sezóne,“ doplnil kapitán corgoňov.

Branislav Mezei.
Na snímke kapitán Nitry Branislav Mezei. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Nitrania ovládli sériu so Spišiakmi jasne 4:0 na zápasy. Predtým sa ovládnuť finálové merania síl bez jedinej prehry podarilo Košičanom v sezóne 1994/1995 a Slovanu v ročníkoch 2002/2003 a 2006/2007.

„Je jedno, koľko séria skončila. Niektoré zápasy boli tesné, niektoré nie. Dnes sme sa mega natrápili, ale zvládli sme to. To, čo sa nám podarilo, bol výkon celého tímu. Všetky zápasy a série sme boli všetci spolu, a preto sme to dotiahli až sem,“ zhodnotil hrdina posledného zápasu Bubela.

Reťaz Nitranov je kompletná:

Nitranov najviac potrápil Poprad

Mužstvo Antonína Stavjaňu obsadilo v základnej časti ôsmu priečku, a tak si štvrťfinále muselo vybojovať cez kvalifikáciu s Trenčínom. Práve v nej započali corgoni víťazné ťaženie, keď predviedli obrat z 1:2 na 3:2.

Následne si vo štvrťfinále poradili s víťazom základnej časti z Popradu, v semifinále sa pred nimi museli skloniť druhé Michalovce a napokon vo finále aj tretí zástupca východu Spišská Nová Ves.

„Čo vám poviem, mali sme aj šťastie, ale šli sme si za tým, čo sme chceli. Keď idete tomu, čo chcete naproti, tak vám to aj hviezdy vrátia,“ uviedol Samuel Buček, ktorý si okrem titulu odniesol aj Zlatú korčuľu pre najužitočnejšieho hráča play-off.  

Najnáročnejšou prekážkou na majstrovskej ceste boli podľa Bučeka Popradčania. „Každý zápas sa hral na doraz, v zápasoch bolo množstvo súbojov. Raz boli lepší oni, raz my. Oproti ostatným sériám to s nimi bolo najviac fyzicky náročné,“ priznal.

Aj napriek tomu, že v zbierke úspechov už má vlaňajší titul s českým Třincom, triumf s Nitrou má pre neho špeciálnu príchuť.

„Je to niečo neopísateľné. Som rád, že sa mi splnil detský sen. Do tretice všetko dobré. Je to krásny pocit a zadosťučinenie za všetky sezóny,“ uviedol Buček narážajúc na finále zo sezón 2021/2022 a 2018/2019, v ktorých Nitra aj s Bučekom úspešná nebola.

„Ja som tu vyrastal, preto je to pre mňa niečo špeciálne. Som veľmi rád, pretože tu mám celú rodinu, kamarátov a fanúšikov. Je to nádherný pocit, prajem ho zažiť každému,“ dodal.

Nitriansky odchovanec sa stal s 11 gólmi a 13 asistenciami najproduktívnejším hráčom play-off už tretíkrát v kariére. Opäť sa tak vynorila otázka, či by nemal dostať príležitosť aj v národnom tíme pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta.

„Vždy som ochotný reprezentovať.  Keď ma pozvú, budem sa tešiť a nechám tam maximum. Momentálne neviem, ako to je. Uvidím za pár dní, či ma pozvú. Teraz to nie je v mojej kompetencii,“ ozrejmil.

Bačo je spokojný s cestou, ktorú mu Pán Boh nadelil

Rozprávkový koniec mala sezóna 2023/2024 aj pre útočníka Róberta Bača, ktorý sa pred jej začiatkom vrátil na Slovensko po šiestich rokoch v zahraničných mládežníckych súťažiach.

„Je to neuveriteľné. Neviem to slovami ani opísať. Dvíhať pohár nad hlavu je pre mňa obrovská česť. Dupľom, keď je to pre mňa prvá sezóna,“ neskrýval nadšenie košický odchovanec, ktorý začal svoj prvý ročník medzi mužmi práve vo farbách oceliarov.

Napokon bol v polovici februára vymenený za Mareka Slováka. „Nakoniec to vyzerá tak, že to bola dobrá výmena. Všetko sa deje pre nejaký dôvod. Pán Boh mi nadelil takúto cestu a ja som s ňou veľmi spokojný,“ usmieval sa od ucha k uchu Bačo.

Spišiaci uznali kvality súpera

Kým v tábore Nitry prepukli obrovské oslavy, na tvárach Spišikov bolo, pochopiteľne, vidieť veľké sklamanie. „Takto sme mali hrať od začiatku série a Nitra by sa dnes ešte netešila. Bohužiaľ, zapli sme neskoro,“ povzdychol si brankár rysov Filip Surák.

Spišská Nová Ves je súčasťou najvyššej slovenskej súťaže len tretiu sezónu. Kým vlani hráčom na krk zavesili bronz, tentokrát postúpili ešte o stupienok vyššie a do vitríny si vystavia striebro, čo je najväčší úspech v doterajšej histórii spišskonovoveského hokeja.

„Určite je to pre nás úspech. Sme malé mesto a v extralige sme tretí rok. Vyradili sme v semifinále Košice. Počas celej sezóny sme predvádzali kvalitný hokej. Teraz to mrzí, ale s odstupom času si to budeme vážiť,“ priznal gólman, ktorý sa počas finálovej série stal brankárskou jednotkou.

V poslednom zápase sa musel v bránke poriadne obracať, keď na neho letelo až 49 nitrianskych striel, z toho len dve si našli cestu za jeho chrbát. „Prišla strela, vyrazil som puk niekomu z našich do korčule a zapadlo to ku tyčke. Taký klinec do rakvy po všetkých zlepených góloch, ktoré sme dostali v tejto sérii,“ priniesol svoj pohľad na rozhodujúci gól štvrtého duelu Surák.

Druhú extraligovú medailu so Spišskou Novou Vsou vybojoval aj útočník Dalibor Bortňák. Aj z jeho pohľadu sa séria v prospech Nitry zlomila už skôr.

„Hrali dobre v obrane, veľmi dobre im chytal brankár. Vpredu využívali šance, ktoré sme im v prvých troch dueloch dávali našou zlou hrou. Vyhrali zaslúžene, sledoval som ich celé play-off a dobre hrali už od predkola. Klobúk dole pred nimi,“ vzdal hold súperovi skúsený center rysov Bortňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport