Na hlavný obsah

Máte vkladnú knižku? Banky ich postupne rušia. Odborníci radia, ako zhodnotiť úspory čo najvýhodnejšie

Ak ste držiteľom, očakávajte oznámenie o vypovedaní zmluvy.

Máte vkladnú knižku? Banky ich postupne rušia. Odborníci radia, ako zhodnotiť úspory čo najvýhodnejšie
Ilustračná snímka vkladnej knižky. Foto: RTVS

Držitelia vkladných knižiek dostávajú v týchto dňoch oznámenia o vypovedaní zmluvy. Banky už pred časom avizovali ich zánik, pričom nové nevydávajú už roky. Odborníci na financie radia, ako zhodnotiť úspory čo najvýhodnejšie.

Úspory na vkladných knižkách sa kedysi zhodnocovali aj 16 percentným úrokom. Posledné roky boli už takmer nulové a vkladné knižky slúžia už len ako úschovňa peňazí.

„Z hľadiska dlhodobejšieho sporenia je rozhodne takýto produkt nevhodný. Nezarobí ani na infláciu a v zásade nám prináša iba garantovanú stratu,“ vysvetlil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

„Na vkladných knižkách evidujeme v rámci celého Slovenska 800 miliónov eur,“ priblížil výkonný riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

„Klienti môžu peniaze presunúť na klasické sporenia, ktoré sú k bežnému účtu. Môžu si tiež otvoriť terminované vklady alebo peniaze zainvestovať do podielových fondov, ETF fondov nakúpiť zlato či niektorí aj kryptomeny,“ uviedol investičný analytik FinGO.sk František Burda.

Koncu vkladných knižiek na Slovensku sa v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

Ako s peniazmi z knižky naložiť

Podľa odborníkov na financie si treba premyslieť, ako s úsporami naložíte. V tejto súvislosti podľa nich treba zvážiť, či peniaze potrebujete mať k dispozícii kedykoľvek a ihneď, alebo nie a peniaze necháte zarábať.

„Ak ich potrebujem ako svoju okamžitú rezervu na nepredvídateľné udalosti môžem si peniaze z vkladnej knižky len vybrať a uložiť si ich napríklad na sporiaci účet alebo podúčet k bežnému účtu,“ uviedol finančný analytik Búlik.

Zhodnotenie úspor však v tomto prípade zostáva stále takmer nulové. Vhodnejšou alternatívou sú napríklad terminované vklady, pri ktorých sa výnosnosť oproti minulosti strojnásobila.

„Pri tých najkratších sa rozprávame o období šiestich mesiacov. Máme ale aj 12, 24, 36 mesiacov. Už pri tých dvanásťmesačných sa rozprávame o úroku viac ako tri percentá. Pri 24 sme na 3,20 percenta a pri tej najlepšej ponuke pri 36 mesiacoch je to dokonca 3,60 percenta,“ dodal Dobiš.

Kedy sa oplatí investovať

Z dlhodobejšieho hľadiska sa úspory oplatí investovať. „Predovšetkým do dlhopisových alebo zmiešaných podielových a ETF fondov. Ak chcem investovať predovšetkým na dôchodok, mal by som sa rozhodne snažiť čo najviac akciovo, teda do akciových podielových fondov alebo ETF fondov,“ povedal Búlik.

Sporiteľom, ktorí sa nerozhodnú pre žiadnu z alternatív, pošlú banky úspory z vkladných knižiek na účet, ktorý majú v banke vedený.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika