Na hlavný obsah

Musí byť potrestaný a bude potrestaný: Najvyšší iránsky duchovný vodca pohrozil Izraelu odvetou za útok na Damask

Alí Chameneí sa Izraelu vyhrážal aj v minulosti.

Musí byť potrestaný a bude potrestaný: Najvyšší iránsky duchovný vodca pohrozil Izraelu odvetou za útok na Damask
Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí. Foto: TASR/AP

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu (10. 4.) opäť varoval Izrael, že „potrestajú“ za letecký útok na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask. Zahynulo pri ňom sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Útok si dovedna vyžiadal 12 obetí. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

„Zlý režim urobil v tejto záležitosti chybu; musí byť potrestaný a bude potrestaný,“ povedal Chameneí v televíznom prejave v Teheráne. Ten sa uskutočnol po modlitbách sprevádzajúcich sviatok íd al-fitr, ktorým sa končí moslimský pôstny mesiac ramadán.

Chameneí uviedol, že útok na areál iránskeho konzulátu v sýrskom Damasku bol v rozpore s medzinárodnými dohodami o nedotknuteľnosti diplomatických priestorov. Konzuláty a veľvyslanectvá štátov v akejkoľvek krajine sú územím príslušného štátu, povedal ajatolláh. „Keď zaútočili na náš konzulát, znamená to, že zaútočili na naše územie,“ dodal.

Chameneí opakovane sľuboval, že sa pomstí za útok, z ktorého všeobecne obviňovali úhlavného nepriateľa Iránu – Izrael. Jeden z Chameneího poradcov v nedeľu (7. 4.) varoval pred „nebezpečnými“ izraelskými veľvyslanectvami.

Izrael minulý týždeň po iránskych hrozbách odvety uviedol, že zvýši opatrenia na posilnenie svojej bezpečnosti. Irán neuznáva Izrael a obe krajiny už roky vedú tieňovú vojnu. Irán obviňuje Izrael z toho, že stojí za vlnou sabotážnych útokov a atentátov zameraných na jeho jadrový program.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet