Na hlavný obsah

Na pozorovanie meteorického roja zostáva ešte pár dní, naruší ho „ružový“ spln Mesiaca

Podľa čoho dostal štvrtý spln v roku prívlastok ružový?

Na pozorovanie meteorického roja zostáva ešte pár dní, naruší ho „ružový“ spln Mesiaca
Ružový Mesiac. Foto: Unsplash

V noci z utorka (23. 4.) na stredu (24. 4.) nastane tzv. ružový spln Mesiaca. Farebný prívlastok však nemá nič spoločné s reálnou farbou Mesiaca na oblohe. Vysvetlil pre spravodajský portál Správy RTVS Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

„Pomenovania farebných Mesiacov k nám prišli zo severnej Ameriky. Všetkým splnom Mesiaca počas roka priraďujú nejaký prívlastok. Teraz sa to šíri cez sociálne siete aj k nám,“ priblížil. Svoreň. Dodal, že okrem ružového splnu máme aj modrý, ale napríklad aj jahodový.

Štvrtý spln Mesiaca v roku má podľa Jána Svoreňa pomenovanie ružový podľa kvetov, ktoré v tomto období začínajú kvitnúť. „Nemá to nič spoločné s reálnou farbou Mesiaca na oblohe, ten bude rovnaký ako vždy,“ dodal.

Spln Mesiaca má nastať v noci na stredu približne o 1.48 h a viditeľný bude z celého územia Slovenska. Otázne je, či jeho pozorovanie neprekazí sychravé počasie.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) má byť nad celý územím prevažne zamračené. Občasne sa môže vyskytnúť aj dážď.

Meteorický roj Lyríd

Okrem tzv. ružového Mesiaca budeme môcť na oblohe sledovať aj iné nebeské divadlo, a to meteorický roj Lyríd. „Sú to malé prachové častice uvoľnené z periodickej kométy P/Thatcher s obežnou dobou 415 rokov,“ vysvetlil Svoreň.

Lyridy vnikajú do zemskej atmosféry veľkou rýchlosťou, narážajú na molekuly vzduchu sa zahrejú a vo výškach približne 80 kilometrov nad zemským povrchom sa vyparia.

Svoje maximum mal podľa Svoreňa meteorický roj Lyríd v pondelok (22. 4.), ale vidieť ho môžeme až do štvrtka (25. 4.). Navyše na jeho pozorovanie nepotrebujete špeciálnu techniku. Viditeľné by mali byť voľným okom.

„Podmienky na pozorovanie boli v tomto roku lepšie na začiatku aktivity. Teraz už dosť ruší svit Mesiaca, ktorý je 24. apríla v splne,“ dodal. Na to, aby ste lyríd videli čo najviac, radí pozorovať ich z čo najväčšej tmy. „Z osvetlenej ulice je šanca niečo uvidieť minimálna,“ povedal.

Názov roja podľa slov Jána Svoreňa súvisí s tým že meteory zdanlivo vyletujú z jedného bodu na oblohe (radiantu), ktorý leží v súhvezdí Lýra.

„Vzhľadom na výšku radiantu nad obzorom sú lepšie podmienky na pozorovanie vždy v druhej polovici noci,“ skonštatoval. Prvý záznam o pozorovaní roja je podľa Svoreňa z roku 687 p. n. l.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko