Na hlavný obsah

Biznis s deportáciami migrantov: Najväčšia európska nízkonákladovka sa ponúkla prevážať migrantov do Rwandy

OSN sa to nepozdáva.

Biznis s deportáciami migrantov: Najväčšia európska nízkonákladovka sa ponúkla prevážať migrantov do Rwandy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najväčšia európska nízkonákladová letecká spoločnosť sa ponúkla prevážať migrantov zo Spojeného kráľovstva do Rwandy. Britskej vláde to navrhol šéf aerolínií Michael O´Leary. Ihneď sa ozvala OSN. Varovala, že tým môže porušiť medzinárodné právo. Briti začnú migrantov prevážať do Rwandy začiatkom leta. Inšpirovali sa aj ďalšie európske krajiny.

Minulý rok vstúpilo nelegálne do Európskej únie viac ako 350-tisíc osôb, čo je najviac od roku 2016. Európa preto vymýšľa nové cesty, ako nelegálnu migráciu spomaliť. Britská vláda sa to rozhodla riešiť tak, že utečencov prevezie do Rwandy, kde posúdia azylový proces. Africký štát za to dostane približne 600 miliónov libier (cca 700 mil.eur). Podobne postupujú aj iné krajiny.

Ponuke britských aeroliniek prevážať migrantov do Rwandy sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Viktória Bellová:

„My tie peniaze, ktoré dávame do tretích štátov, v rámci tých afrických štátov, kde je aj Uganda, Líbya alebo Niger. My im, samozrejme, preplácame náklady, ktoré na migrantov majú, a tiež tam vytvárame aj motiváciu, prečo by to mali robiť,“ uviedol bezpečnostný analytik Tomáš Beňuška.

„Ja si myslím že je to taká európska móda – uzatvárať dohody s akýmikoľvek diktátormi, ktorí sú ochotní utečencov zastaviť alebo ich hostiť,“ skonštatoval riaditeľ Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Analytik upozorňuje, že nemáme záruky, ako lídri tretích krajín peniaze využijú. „My sa nemôžeme zbaviť zodpovednosti za to, že potom vyplatené peniaze diktátorom poskytnú ochranu. Tá ochrana musí byť faktická. Zodpovednosť je podľa medzinárodného práva naša,“ pokračoval Rozumek.

„Je jasné, že podmienky ľudí v týchto krajinách budú zrejme horšie ako v Európe, lebo je to logické. Ale zas si netreba myslieť, že utečenecké tábory v Európe sú oveľa lepšie,“ dodal Beňuška.

Odborníci upozorňujú na Ženevský dohovor, ktorý európske krajiny podpísali a zaviazali sa poskytovať azyl, v prípade prenasledovania a vojny. Rastie však aj počet tých, ktorí zo svojej krajiny utekajú pre oteplenie planéty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet