Na hlavný obsah

Rusko podniklo útoky na východe Ukrajiny. Počet obetí stúpol na deväť

Zranených je 25 ľudí.

Rusko podniklo útoky na východe Ukrajiny. Počet obetí stúpol na deväť
Na snímke ukrajinskej záchrannej služby záchranári pracujú na mieste, kde sa nachádza budova poškodená po útoku ruskej armády v ukrajinskom Dnipre v piatok 19. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny.

Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra, píše agentúra AFP

Ukrajinské dráhy informovali, že zasiahnutá bola železničná infraštruktúra, stanica v Dnipre prerušila premávku.

Obete hlásia v meste Dnipro i v Synelnykovskom rajóne juhovýchodne od tohto mesta. Úrady pôvodne hlásili osem obetí, jedno dieťa však neskôr zraneniam podľahlo v nemocnici. Počet obetí sa ešte môže zvýšiť, dodali úrady.

Ukrajinské vzdušné sily informovali, že sa im v noci podarilo zneškodniť všetkých 14 nepriateľských dronov a 15 z 22 rakiet, ktorými útočili ruské sily.

Ruský útok zasiahol a čiastočne zničil vrchné poschodia budovy v centre Dnipra, uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. Rusko podľa ukrajinských úradov v noci útočilo aj na mesto Kryvyj Rih.

Cieľom boli civilné objekty

Ukrajinské dráhy Ukrzaliznycia informovali, že cieľom ruských útokov sa stali jej civilné objekty.

„Medzi železničiarmi sú zranení, záchranári im poskytujú pomoc,“ oznámili dráhy s tým, že informácie o prípadných smrteľných obetiach sa spresňujú. Zastavili premávku na stanici v Dnipre, nejazdia tam diaľkové ani prímestské vlaky.

Na Dnepropetrovskú oblasť sa Rusi zamerali aj vo štvrtok, keď s nasadením ťažkého delostrelectva útočili na Nikopol a ostreľovaním poškodili dva domy v Marhanci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne apeloval na spojencov svojej krajiny, aby jej poskytli systémy protivzdušnej obrany.

Na telegramovom účte napísal, že „každý politický predstaviteľ, ktorý pomáha presvedčiť našich partnerov, že systémy protivzdušnej obrany by teraz nemali byť rozmiestnené v skladoch, ale v mestách a obciach, ktoré sú napádané teroristami, každý… zachraňuje životy“.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet