Na hlavný obsah

Rusnák a Lintner sa v tipoch na víťaza rozchádzajú. Na sedemzápasovej sérii však panuje zhoda 

Nitra má zatiaľ v zbierke jeden titul, Spišiaci postúpili do finále premiérovo.

Rusnák a Lintner sa v tipoch na víťaza rozchádzajú. Na sedemzápasovej sérii však panuje zhoda 
Na snímke Richard Lintner a Ondrej Rusnák. Foto: TASR, RTVS, koláž: RTVS

Víťaz hokejovej Tipos extraligy pre ročník 2023/2024 vzíde z merania síl, ktoré medzi sebou zvedú mužstvá HK Spišská Nová Ves a HK Nitra. Kým podľa Ondreja Rusnáka napokon po tesnom súboji zdvihnú nad hlavu Pohár Vladimíra Dzurillu premiérovo hráči spred brán Slovenského raja, Richard Lintner favorizuje corgoňov.

Obaja sa však zhodujú, že na seba narazia tímy s podobným štýlom hry, čo sľubuje atraktívny ofenzívny hokej s množstvom gólov. „Finále je pre oba tímy obrovským úspechom a zadosťučinením. Výnimočné bude najmä v tom, že po poslednom zápase nebude jeden víťaz a jeden porazený, pretože fanúšikovia budú tlieskať obom tímom,“ hovorí Lintner pre spravodajský web RTVS.

„Pre ligu je najmä dobré, že sa vo finále nestretávajú len Slovan, Košice či Zvolen. Tímy, ktoré tentokrát neuspeli, budú mať motiváciu uspieť nabudúce a celky ako Spišská Nová Ves prinesú niečo nové,“ delí sa o svoj názor Rusnák.

Vyhrávať budú domáce celky

Spišiaci sa do finále dostali po tom, čo vo štvrťfinále vynulovali Banskú Bystricu a v semifinále zvládli siedmy duel s obhajcami titulu z Košíc. Nitrania mali na svojej ceste o jednu prekážku viac, keď si miesto medzi osmičkou najlepších museli vydobyť v päťzápasovej kvalifikácii proti Trenčínu.

Následne vo štvrťfinále vyradili v šiestich dueloch víťazov základnej časti Popradčanov, v semifinále sa pred nimi zas museli po rovnakom výsledku skloniť druhí Michalovčania.

HK Spišská Nová Ves a HK Nitra
Na snímke radosť hokejistov HK Spišská Nová Ves a HK Nitra.Foto: TASR, koláž: RTVS

Podľa oboch bývalých hokejistov je menším prekvapením, ale nie náhodou, že sa vo finále stretnú práve tieto dva celky.

„Do istej miery to je prekvapenie, keď si uvedomíme, že to nie sú kluby s najväčším rozpočtom v lige. Keď sa pozrieme na skladbu mužstva, a to, čo ich do finále dostalo, majú množstvo spoločných vecí. Obe mužstvá sú postavené na rýchlosti. Dá sa povedať, že sú to najrýchlejšie tímy v lige. Taktiež majú na striedačkách silných trénerov. Obaja kouči sú bez pochýb medzi tromi najlepšími v lige. Priradil by som k ním ešte Cemana z Košíc. Oba manažmenty mali taktiež dobrú ruku na brankárov a strelcov, ktorých podpisovali. Z tohto pohľadu nie je náhoda, že sa do finále dostali,“ objasňuje Lintner, čo stojí za úspechom obidvoch klubov.

Výsledky z dlhodobej fázy súťaže napovedajú, že by malo ísť o vyrovnanú sériu. Rysy a corgoni sa v prebiehajúcej sezóne stretli štyrikrát, pričom víťazstvá si podelili rovným dielom. Jeden duel vyhrali doma, jedenkrát triumfovali na ľade súpera. Rovnako vyrovnaná je aj bilancia, ktorá hovorí o počte strelených a inkasovaných gólov (10:10).

„Tlak bude na obidvoch tímoch. Povedal by som, že záležať bude na tom, kto si ho na seba urobí väčší po výsledkoch v prvých dvoch zápasoch,“ vraví Rusnák.

Keďže Wojnarovci skončili po základnej časti na vyššej priečke (3.) ako Nitrania (8.) začínať sa bude na Spiši a výhoda domáceho prostredia bude na ich strane aj v prípadnej piatej a siedmej konfrontácii.

HK Spišská Nová Ves
Na snímke radosť hráčov Spišskej Novej Vsi po víťazstve a postupu do finále.Foto: TASR/František Iván

Práve domáce prostredie vníma Rusnák ako dôležitý faktor, ktorý môže rozhodnúť. „Nálepku favorita by som dal asi skôr Spišskej, ale nemyslím, že táto séria má jednoznačného favorita. Myslím si, že pri tohtoročnej vyrovnanosti ligy, mal šancu vyhrať titul každý jeden tím, ktorý postúpil do play-off. Eventuálne, len na základe toho, že Spišská má o jeden domáci duel naviac ich favorizujem. Vidím to tak 45 ku 55,“ bližšie špecifikuje svoju voľbu Rusnák, podľa ktorého sa bude vyhrávať viac na domácom ľade a séria vyvrcholí až siedmym stretnutím.  

O tom, že Spišiakom ide pred vlastnými fanúšikmi v Spiš aréne karta, svedčí aj fakt, že sa s 19 víťazstvami stali najúspešnejším tímom základnej časti. V šiestich play-off stretnutiach boli taktiež stopercentní. Naopak Nitrania zužitkovali výhodu domáceho ľadu v dlhodobej fáze súťaže len trinásťkrát, vo vyraďovacej časti uspeli šesťkrát. Práve corgoni však boli tým mužstvom, ktoré v januári zastavilo domácu víťaznú šnúru Spišikov na čísle 16, čím im nedovolili vytvoriť nový extraligový rekord.

Kapitánsky súboj Branislavov ovládne Mezei

Bývalý hráč Nashvillu, Pittsburghu či New Yorku Rangers Richard Lintner verí viac Nitre. „Corgoni sa od rysov odlišujú tým, že majú hlbší tím. Jeho skladba je farebnejšia. Navyše, lídrom Nitry je Branislav Mezei, ktorý je jediným hráčom v extralige, ktorý má skúsenosti z NHL. Na druhej strane je lídrom kapitán Branislav Rapáč, ktorý je majiteľom, manažérom a hráčom. Keď porovnáme skúsenosti týchto Braňov, troška väčšie má ten nitriansky,“ približuje Lintner a dodáva.

„Takýchto hokejistov, ako Braňo Mezei, by som možno nie herne, ale v rámci mužstva, nazval rozdielovými hráčmi. Nitra ich má podľa mňa viac. Ako som už povedal, Nitra má mužstvo farebnejšie a vychádza to aj z toho, že manažment Nitry mal oveľa viac sezón, aby dokázal vyskladať mužstvo do podoby, v ktorej je teraz. Spišská je v extralige len tretiu sezónu, takže tento proces museli výrazne urýchliť. To, čo sa im podarilo, dostať sa až do finále, je až zázračné a úctyhodné. Fakt je, že nemali až toľko času, ako klub Nitry, prejsť väčšími detailmi a „vytunovať“ mužstvo o pár percent viac. Aj táto okolnosť by mohla v tesných dueloch rozhodovať,“ objasňuje Lintner.

Finále treba vedieť hrať

Finále hokejovej najvyššej súťaže zavíta na Spiš po prvý raz. Klub z Nitry má po tejto stránke oveľa viac skúseností. O najcennejšiu extraligovú trofej sa bude pod Zoborom hrať už šiestykrát za posledných desať rokov, pričom Nitrania dokázali uspieť len jediný raz v roku 2016.

„Treba brať v úvahu, že z týchto finálových mužstiev je v Nitre už len tréner Antonín Stavjaňa a Branislav Mezei, možno Samuel Buček, takže túto výhodu majú len na poste trénera. Gro tímu je vo finále prvýkrát. Aj Spišská má v tíme množstvo skúsených hráčov. V zadných radoch Valach, v útoku Rapáč. Rolu môže zohrať nejaká skúsenosť, ak ju vnímame ako zvládanie mentálneho napätia, ale nebude to rozhodujúci faktor,“ upozorňuje Rusnák.

Lintner však kontruje, že dôležitá je skôr skúsenosť klubu ako hráča. „Keď sa pozrieme na skúsenosť s finále, tak Nitra ju má oveľa väčšiu. Finále akejkoľvek ligy treba vedieť aj hrať, je to úplne nová situácia. Veľmi často sa stáva, že mužstvo, ktorá chce uspieť vo finále si to musí aspoň raz alebo dvakrát vyskúšať. Jedna vec je skúsenosť hráčov, ale viac ide o klub. Ťažko sa vysvetľuje, ide o dres, ktorý si oblečiete. Ten istý hráč, ktorý si oblečie jeden alebo druhý dres, už nie je ten istý hráč. Klubová skúsenosť, ani nie tak hráčska, nahráva Nitre. Nebral by som to ako drobnosť. Myslím si, že je to dosť podstatná vec,“ myslí si bývalý šéf Pro-Hokeja.

Rusnák sa teší na emócie

Keďže sa stretnú dva rýchle ofenzívne mančafty preferujúce otvorenejší hokej, Rusnáka aj Lintnera neprekvapí, keď bude na oboch stranách padať aj viac gólov.

„Dá sa to očakávať, hoci je to netypické, pretože play-off hokej sa historicky hrával tak, že vyhrá ten, kto dostane menej gólov. Oba tímy stavili na modernejšiu atraktívnejšiu kartu a zatiaľ boli úspešní. Neočakávam, že sa vo finále bude niečo meniť. Zápasy, ktoré skončia výsledkom 2:1 alebo 1:0 vo finále nebudú,“ predpovedá majster sveta z roku 2002.

Syn legendárneho Dáriusa Rusnáka verí, že okrem množstva presných zásahov na ľade uvidíme aj viac emócii. „Veľa gólov bude super, ale očakávam aj veľa emócii, ktoré mi v ostatných sériách chýbali. Mali sme len dve série, ktoré boli trocha emočnejšie. Tým, ako a na akých základoch sú tímy a manažmenty postavené, tak patria medzi dva z troch emočne najviac naladených tímov, čo sa podľa mňa prenesie aj na ľad,“ uzatvára Rusnák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport