Na hlavný obsah

Saharský piesok na Slovensku: Expert hovorí o extrémnej situácii, prachové častice škodia majetku aj zdraviu

Podľa odborníka ide o extrémnu situáciu.

Saharský piesok na Slovensku: Expert hovorí o extrémnej situácii, prachové častice škodia majetku aj zdraviu
Ilustračná snímka - saharský piesok na autách. Foto: RTVS

Saharský prach sa dá najľahšie spozorovať na oblohe, keď sa z belasej stáva sivá až biela. Alebo potom na kapotách áut. V autoumývarni sme stretli hneď viacerých vodičov, ktorí sa naň sťažujú.

„Máme niekoľko áut a všetky máme od piesku. Na rohožke je vidieť, že máme všetko od piesku. A už niekoľko dní to pozorujeme. Postupne budeme musieť umyť všetky,“ opísal zákazník autoumyvárne.

„Bolo to dosť špinavé, proste akoby som ho nechal niekde na stavbe celý deň pod nezakrytou strechou,“ skonštatoval iný zákazník.

Viac o saharskom piesku na Slovensku zisťovala v Správach RTVS redaktorka Barbora Šišoláková:

Prachové častice v saharskom piesku však nemusia škodiť len majetku, ale aj nášmu zdraviu. „V zásade platí to, že čím menšia častica, tým škodlivejšia je pre náš organizmus a pľúca,“ informoval enviromentalista Miloš Fodor.

Podľa meraní SHMÚ je však takýchto mikroprachových častíc ešte menej, ako napríklad počas zimy, keď je vo vzduchu smog z vykúrených domácností.

Každý rok sa zo Sahary uvoľní takmer 200 miliónov ton prachu. Na Slovensko ho teraz dovial teplý prúd a podľa odborníkov by sme si mali naň postupne zvykať aj kvôli klimatickým zmenám.

„Dá sa očakávať, že postupným otepľovaním planéty a postupným rozširovaním sa jednotlivých púští je možné očakávať tento fenomén častejšie,“ upozornil Miloš Fodor.

„Čo si ja pamätám, tak skutočne toto je, aj čo sa týka dĺžky epizódy, aj čo sa týka výšky nameraných koncentrácií, extrémna situácia, extrémna epizóda saharského prachu,“ povedal vedúci odboru Monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ Martin Kremler.

Vzduch by sa mal od saharského piesku vyčistiť túto noc, keď sa ochladí a pribudnú zrážky. Zmenu, teda lepšiu dohľadnosť, by sme mali spozorovať už v utorok (2. 4.) ráno.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko