Na hlavný obsah

Sezóna kliešťov sa začala skôr, vyskytujú sa aj tam, kde predtým neboli. Takto sa proti nim môžeme chrániť

Vedkyňa hovorila o kliešťoch a o prevencii.

Sezóna kliešťov sa začala skôr, vyskytujú sa aj tam, kde predtým neboli. Takto sa proti nim môžeme chrániť

Sezóna kliešťov sa začala. Tento rok sa vďaka včasnému otepleniu prebudili skôr a z prechádzky v prírode si už v týchto dňoch môžete priniesť aj neželaného parazita. Vedecká pracovníčka Slovenskej akadémie vied (SAV) Martina Ličková upozornila, že kliešte sa nepremnožujú. Ide len o vrcholové obdobia ich aktivity, kedy sa vyskytujú viac.

Podotýka, že nie každé uštipnutie kliešťom predstavuje automaticky riziko. Hmyz totiž nemusí byť prenášačom ochorení. Napríklad kliešťová encefalitída sa vyskytuje len ohniskovo, teda na konkrétnych miestach v Európe, ale aj na Slovensku. Aj v týchto ohniskách ide len o jedno až tri percentá nakazených kliešťov. Môžu však prenášať aj iné ochorenia.

„Druhá najrozšírenejšia choroba na našom území je lymská borelióza. Ide o bakteriálne ochorenie a postihuje rôzne orgánové systémy, ako kĺby či srdcový sval. Tiež má aj neurologické prejavy. Potom vzácnejším parazitom je babézia. Tým sa skôr môžu infikovať psy, lebo ich prenáša iný druh kliešťa,“ pokračovala Ličková. Babézióza je podobná malárii.

Chrániť sa môžeme mechanickými prostriedkami, teda dlhým oblečením, ale aj repelentmi. Pomáha aj vyhýbanie sa vysokému porastu, tráve húštinám a podobne. Ochrániť sa vieme aj pred niektorým ochoreniam, proti kliešťovej encefalitíde je dostupné účinné očkovanie.

Vedkyňa zdôraznila aj dôležitosť prevencie. „Treba sa hlavne prezrieť, skontrolovať, či na sebe nenájdeme kliešte. Ak kliešťa nájdeme, treba ho čo najskôr vybrať. Existujú na to viaceré metódy, odporúča sa pinzetou ho vykývať z ranky, tú si následne vydezinfikovať prostriedkom alebo alkoholom,“ dodala Ličková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko