Na hlavný obsah

Slafkovský sa naučil využívať svoje prednosti. Tréner St. Louis: Je výnimočné, že sa nesústredí len na seba

Slafkovský bodoval v desiatom zápase z uplynulých jedenástich.

Slafkovský sa naučil využívať svoje prednosti. Tréner St. Louis:  Je výnimočné, že sa nesústredí len na seba
Hokejista Nick Suzuki (14) z Montrealu Canadiens sa raduje z gólu s Colom Caufieldom (22) a Jurajom Slafkovským počas zápasu zámorskej NHL proti Floride Panthers. Foto: TASR/AP

Trojica slovenských hokejistov bodovala v dueloch zámorskej NHL v noci na stredu. Prvýkrát v profiligovej kariére zaznamenal aspoň dva body v zápase útočník Martin Pospíšil z Calgary.

Do štatistík sa prvým gólom po troch mesiacoch zapísal obranca Martin Fehérváry (Washington). Z víťazstva sa však tešil iba Juraj Slafkovský so svojím Montrealom, ktorý prispel asistenciou k triumfu nad Floridou (5:3). Výkony najproduktívnejšieho Slováka v prebiehajúcom ročníku pochválil aj tréner Martin St. Louis.

Krídelník elitného útoku Canadiens si pripísal prihrávku pri víťaznom góle Colea Caufielda a stal sa druhýkrát za sebou treťou hviezdou zápasu.

„Podľa mňa sme odohrali skvelý duel. Boli sme dostatočne tvrdí a máme z toho príjemný pocit,“ citovala Slafkovského slovenská verzia oficiálnej stránky NHL. Pochvalu si vyslúžil 20-ročný Slovák od autora rozhodujúceho presného zásahu Caufielda: „V každom zápase sa zlepšuje a učí sa nové veci. V tejto lige sa človek musí neustále zlepšovať počas celého pôsobenia a on na to práve prichádza. Je skvelé s ním nastupovať.“

Slafkovský bodoval v desiatom zápase z uplynulých jedenástich a osem duelov pred koncom základnej časti má na konte 42 bodov (15+27).

„Najviac sa mi na ňom páči, že sa nesústredí na seba. V tomto veku je to výnimočné. Spoluhráči sú preňho nesmierne dôležití a chce vyhrávať,“ povedal St. Louis, kouč Montrealu.

Slovenský útočník na ľade využíva svoju veľkú postavu, čo predviedol aj v stretnutí s Floridou (5:3), keď rozdal tri bodyčeky a odpykal si až tri dvojminútové tresty.

„V Európe sa nedá hrať až tak tvrdo, pretože sa častejšie vylučuje. Ostatní hráči, ktorí majú podobný štýl hry sa mi v tomto smere snažia poradiť,“ vysvetlil Slafkovský, ktorého herný progres vníma aj St. Louis: „Podľa mňa sa mu páči cesta, ktorú musí prejsť, aby mal v NHL úspech. Tento rok zistil, ako na ľade používať svoje prednosti. Kedy hrať do tela, kedy podržať puk. Na ľade vôbec nepanikári. Uvedomil si, že jeho postava bude vždy dôležitou súčasťou jeho hry. V play off je proti takýmto hráčom ťažké nastupovať.“

Pospíšil: Sme dobrí, keď hráme ako tím

Pospíšil si pripísal asistencie pri góloch Andreja Kuzmenka. V polovici stretnutia sa v strednom pásme obtrel puk o jeho hokejku a ruský útočník poslal Flames do vedenia 2:1.

Anaheim však dokázal otočiť a Pospíšil zaznamenal v 50. minúte primárnu asistenciu pri presnom zásahu na 3:4 z pohľadu Calgary, ktoré sa herne trápi a prehralo šiesty duel z predošlých siedmich.

„Musíme do toho vložiť viac energie, každá formácia. Sme naozaj dobrí, keď hráme ako tím, nie ako jednotlivci,“ vyjadril sa Pospíšil v pozápasovom podcaste portálu sportsnet.ca.

Fehérváry skóroval po 28-zápasovej odmlke, keď v tretej minúte poslal Capitals do vedenia prudkou strelou po nakorčuľovaní z druhej vlny. Jeho tím však nezvládol tretiu tretinu, do ktorej vstupoval za stavu 2:3, no Buffalo dokázalo tromi gólmi rozhodnúť.

„Celkovo sme nehrali veľmi dobre, takže sme mali šťastie, že sme boli v takejto situácii pred treťou tretinou. Potom sa to otočilo proti nám. Musíme byť lepší, určite ostrejší v obrannom pásme a musíme viac kontrolovať hru,“ uviedol 24-ročný Slovák pre oficiálnu webovú stránku nhl.com.

Pre kanadský portál TSN dodal, že mužstvo bojujúce o miestenku v play off musí zabudnúť na tri prehry za sebou: „Musíme sa jednoducho zresetovať, pretože zajtra je nový deň. Už sa sústredíme na zápas s Pittsburghom.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport